Nog een sappig vertelselke…

Hier in de streek heeft het wat geregend, was er wat klank-en lichtspel, en waaide het bij wijle ook wel een beetje.
Er zijn dan van die dutskes van appelkes, klein, groen, volop hun best aan ’t doen om een blozend exemplaar te worden, die dan zomaar, PAF!, veel te vroeg van de tak geblazen worden en naar beneden donderen. Bij ons nog niet, onze appelaars (Trezeke Meyers en Melrose) zijn nog maar in april geplant, en moeten nog véééél groeien. Maar bij de buren, daar lagen in de boomgaard wél veel van die minitjes.

Ik zag de buurvrouw rapen, en vroeg wat ze er mee van plan was. In de GFT-bak, want morgen is ’t ronde. Zonde toch? Ik vroeg of ik haar emmer Jacques Lebel mocht gebruiken voor een experimentje, en ja hoor, natuurlijk!
Samen met jongste zoon vierendeelden we de appels (hij) en sneden we de wormstekige stukken eruit (ik).
appels in bovenste mand van ontsapper

Spoelen, in de ontsapper, en wachten op het resultaat terwijl ik met zoon 2 het avondeten maakte. Vier heerlijke quiches, die ondertussen niet meer gefotografeerd kunnen worden wegens helemaal op.

Na 45 minuten zette ik het gasvuur af, en liet het sap in een kookpot lopen. Weer een aangename verrassing: 1100 ml oranje-rozig sap.appelsap

Waarschijnlijk is het helderder als je het door een neteldoek giet, maar hé, appelgelei moet hier niet helder zijn, maar lekker!
De pot is alweer afgewassen, de moes die overbleef is opgeruimd,
appelmoes die overblijft na het ontsappen

(daar zit echt niet genoeg smaak meer in om als “appelmoes” te bewaren) en morgen maak ik appelgelei. Ter info: dit sap is te zuur om zo als appelsap te drinken, maar wellicht zijn er rassen die daar wel voor geschikt zijn.

De ontsapper zal hier zeker nog verder getest worden, maar tot hiertoe lijkt hij mij nuttiger dan veel ander keukengerief, en veel minder werk dan tot-moes-koken-en-door-neteldoek-gieten. Als je niet direct van plan bent om iets met het sap te doen, maar het wil bewaren om met andere vruchten of vruchtensappen te mengen, dan kan je het via het slangetje rechtstreeks in gesteriliseerde flessen laten lopen, of invriezen. Volgende keer doe ik dat zeker met het appelsap, om dan met moerbei te mengen.
Wel oppassen geblazen als je hem gebruikt: stoom (en sap) zijn heet-heet-heet, en vooral in het begin is de constructie top-zwaar, omdat het fruit bovenaan ligt. Kinderen blijven beter uit de buurt…

Advertenties

2 gedachten over “Nog een sappig vertelselke…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s