Op het eerste gezicht…oktober 2013

Eindelijk komt het er eens van…een eerste gezicht. Toen Anne-Tanne daar mee begon dacht ik “ik moet beginnen bloggen, dat is echt een fijn idee”. Ondertussen is de lap achter het huis volop in wording, en toon ik jullie de zes borders die recent beplant werden.

Dichtst bij de achterdeur liggen 4 schaduwborders.  Toen de jongens leerden fietsen was ons terras wel handig, want groot, maar eigenlijk was het een veel te grijze vlakte. Daarom braken we twee stukken terug uit en maakten er plantvakken van. Onze timing kon eigenlijk niet beter, de buren waren net bezig met een zwembad uit te graven en hadden dus massa’s grond teveel. De mooie bovenste laag tuinaarde werd voor ons opzijgehouden. Ik weet niet hoeveel kruiwagens we verreden hebben, maar veel, da’s zeer zeker. Ons terras is gelegd in betonklinkers die we van ’t containerpark konden redden. Het idee was dat dat voorlopig zou zijn, maar eigenlijk zie ik niet waarom we ze nog zouden wegdoen. Daarom ook dat de plantenbakken zo strak afgeboord zijn: als we dat niet zouden doen zou heel het klinkergedeelte op den duur een eigen leven leiden. De planten die in de bakken komen mogen gerust die strakke lijn negeren.

In de bak rechts als je vanuit het huis kijkt, en dus vlak aan de achterdeur:

eerste zicht terrasbak oktober
Mexicaanse Oranjebloesem (Choisya Ternata) met daaronder elfenbloemen (epimedium pinnatum colchicum). Ongelooflijk hoe hard die oranjebloesem al gegroeid is sinds hij begin april geplant werd. Hopelijk doen die priegelige elfenbloemen snel hetzelfde, zodat dat hier een mooi wintergroen bordertje wordt.

De linkerterrasbak:

eerste zicht linkerterrasbak oktober
een klimhortensia (Hydrangea Petiolaris) en pimpernoot (Staphylea Pinnata). Oorspronkelijk was het plan om ook hier elfenbloem te planten, maar nu staan er 3 tongvarens (Asplenium Scolopendrium) die kleine heldergroene toefjes, en waar de stokjes staan komen helleborussen. Die gaan we uitzoeken in Het Wilgenbroek, op het moment dat ze bloeien.

Rechts, een beetje dichter naar de tuin het voormalig (on)kruidenperk.

eerste zicht oude kruodentuin
Tegen de schutting groeit nu nog een druivelaar, maar die moet een zonniger plaatsje krijgen. Eerst mogen de negen druiven rijpen. De clematis (Clematis Armandii) die er onder staat krijgt dan alle kans om de schutting in te palmen. De peperboompjes (Daphne Burkwoodii) werden twee jaar geleden geadopteerd van neef die een tuintje moest aanleggen als eindwerk en nadien het plantgoed verdeelde. Een heerlijk geurend kleinblijvend heestertje! Ernaast werd in april een vlinderstruik geplant (Buddleia Davidii Black Knight) en die bloeit en geurt nog steeds. In de bak komen ook helleborussen, en verder staan er klokjesbloemen (Campanula Portenschlagiana en Campanula Posharskyana), muurleeuwenbekjes (Cymbalaria Muralis), clematis (Clematis jouiniana Mrs Robert Brydon) en ooievaarsbek (Geranium Wlassovianum). De bedoeling is dat die petieterige plantjes heel de bak bedekken, en zich uitzaaien in, over en op de verweerde muurtjes. Ook tussen de voegen van het terras mogen ze hun ding doen. Daar groeide dit jaar het enige plantje duizendblad dat in heel de tuin te vinden was. Het werd gekoesterd…
Het stukje muur met wingerd en de heidemat zijn van de buren, en vormen de andere grens van het buurtweggetje dat tussen onze twee huizen doorloopt.

De bak aan de andere kant

eerste zicht oktober oude zandbak
was vroeger zandbak, en werd nu ook gevuld met de grond van de buren. Daar staat sinds april een vijgenboompje (Ficus carica Brown Turkey), dat het op die paar maanden heel goed doet. Dat boompje staat in de zon, en vlak bij een muur, dus heeft het kansen om de winter heelhuids door te komen. Aan zijn voeten dezelfde begroeiing als in de andere bak, ook met de bedoeling om de muurtjes in te pakken. Ook hier moeten nog helleborussen bij.

Vooraan in het midden de notelaar (juglans regia).

eerste zicht oktober notelaarcolchicum autumnale en luzula sylvatica Onderbos
Die plantten we ooit aan “om later toch iets van schaduw te hebben”. Blijkbaar staat hij niet te plompverloren, en het enige wat we dringend moesten doen was gras afplaggen en een boomschijf voorzien. De boom heeft er deugd van gehad. Eronder zie je herfsttijloos (Colchicum Autumnale) en toefjes veldbies (Luzula Sylvatica Onderbos)
Een prachtig stukje tuin als de lage avondzon er door speelt.

De laatste border die ik jullie wil laten zien hebben wij hier “Le Tombeau du Géant” gedoopt.

eerste zicht oktober Zonneborder

hemelsleutel Sedum telephium Herbstfreude
Een ellipsvormig stukje dat voor de berg ligt, en waar een appelaar (Melrose) werd geplant. Daarvoor, in volle zon, werden herfstbloeiers geplant: hemelsleutel (Sedum telephium Herbstfreude) en asters (aster ageratoides Asran). Oorspronkelijk was die beplanting voorzien aan en tussen de poten van de schommel, maar die besloot om door te rotten. Omdat vlinderplanten hier een must zijn schoven we het perkje gewoon een beetje opzij. De berg verdwijnt, hij neemt te veel zon weg van het stukje daarachter en wordt door de kinderen niet meer gebruikt als speelberg. Gelukkig is onze timing weer goed: de overburen hebben een put die mag gevuld worden 🙂

Advertenties

7 gedachten over “Op het eerste gezicht…oktober 2013

  1. Heidi Berichtauteur

   We hebben er al dikwijls op gesakkerd, al die steenbrokjes die er regelmatig afspringen, maar het heeft echt wel charme. En heel mooie mossen.

 1. muggenbeet

  Dat ziet er prima uit Heidi, mooie interessante plantenkeuze. Epimedium doet het hier heel goed zelfs op heel droge grond waar bijna niks anders groeit. Er zijn evenwel zoveel soorten dat ik hun eigenschappen niet ken. De vijgenboom heb ik hier moeten wegdoen omdat hij sommige jaren helemaal tot net boven de grond wegvroor terwijl op sommige plekken hij het wel blijkt te doen, hoor ik.

  1. Heidi Berichtauteur

   Wij eten al enkele jaren mee van de vijgen van de buren, en de plaats waar ons boompje staat is vergelijkbaar met waar dat van hun staat. Veel kans dat het het hier ook goed doet dus.

 2. Eilish

  Ik heb hier twee vijgenbomen geplant langs de schutting van de oprit, veel zon, weinig wind, gronddoek en schors aan de voeten. In het voorjaar dacht ik nog dat er eentje bevroren was want de bovenste takken bleven dor. Toen ik die weggesnoeid had begonnen de onderste supergoed uit te lopen, dus dat is helemaal goed gekomen. Ondertussen is hier al vijgenconfituur gemaakt, en smullen we gewoon tussendoor ook af en toe nog. Ik denk dat we dit jaar toch al een kleine twee kg vruchten hebben geoogst, met dank aan de lange warme zomer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s