Ideetjes, iemand?

Wij vonden dat onze berg in de weg lag. Dus pakten wij schup en kruiwagen, en schepten onze berg in de put van de schuin-over-buren. Plezant! Een heel weekend gratis en voor niks amusement. Het beetje (ahum!) grond dat over is kunnen we nog wel kwijt in onze eigen tuin. De betonnen speelbuizen die door de berg zaten, da’s een ander verhaal.

Ze kwamen er 16 jaar geleden, toen er achter ons huis nog een voetbalveld lag, in plaats van een woonwijk. We lieten de betonnen buizen toen leveren in de andere straat, en rolden ze met behulp van een kraantje tot in onze tuin. Met dat zelfde kraantje schepten we er toen een hoop aarde over, en voilà, we hadden een speelberg.

Ondertussen was de berg eerder last dan lust (neemt veel plaats, ontneemt veel zon aan een stuk van de tuin, wordt door de jongens niet meer gebruikt, de buis is plaatselijk containerpark,…) dus: weg.
Probleempje dat nu de kop opsteekt: we krijgen die buizen niet meer uit onze tuin, tenzij in stukken geklopt. Beetje zonde misschien, en veel afval weeral. Dat is echt de laatste optie. Een fotootje om een idee te geven van de grootte:
betonbuizen van speelberg

Een zeer kort brainstormpje leverde volgende suggesties op:
*rechtzetten en als bloembak/kruidentuin gebruiken (natuurlijk wel mits een stuk ingegraven)
*rechtzetten, vullen met “zure” grond en blauwe bessen planten
*vijvertje (zou dat lukken? zo klein? zonder electriciteit?)
*vuurput (mag dat zomaar? springt die beton dan niet van de hitte?)
*in ringen slijpen en meerdere van vorige ideeën realiseren?
*een soort van verhoogde grasperkjes als stapstenen (maar da’s moeilijk gras afrijden dan, en verhoogd gazon op gewoon gazon, tja…)

De overmoedige fantast dacht zelfs aan een plons- of bubbelbad, maar daar beginnen we écht niet aan.

Wat denk je? Is er een super idee dat we vergeten zijn? Laat maar weten.
Zo mag het niet te lang blijven namelijk…
betonbuizen

13 gedachten over “Ideetjes, iemand?

 1. Menck

  Rechtopstaand ingraven en gebruiken als rhizoombegrenzer of wortelbegrenzer voor bijvoorbeeld bamboe? Sommige tuineigenaars zouden willen dat ze zulks destijds gedaan hadden. 😉

 2. brubeck

  Misschien niet echt nuttig, maar om de prijs voor origineelste idee te winnen: waarom maak je er geen Flintstone-mobiel van ? 😉

 3. hoow@huis met tuin

  Een achterkant en een deurtje erin en je hebt een tuinkast.
  Of vullen met sprokkelhout voor de kleine beestjes.
  Of rechtopstaand als compostvat (misschien moeilijker weer uit te scheppen)
  Liggend een kippenhok van maken? (http://www.recyclart.org/2013/10/water-tank-pallets-chicken-coop/)
  rechtopstaand, een dak erboven, een gat in maken en je hebt een hondenhok?
  Als ze groter waren kon je een hotel beginnen: (http://www.pinterest.com/search/pins/?q=concrete%20pipe)

 4. Bart

  Onderaan een egelhuis en dan verder opvullen met allerhande “afval”: stenen, takjes, boomstammetjes .Een mega insectenhotel eigenlijk.
  Een vijvertje zou ook lukken, ik heb hier zelf een klein vijvertje zonder pomp of filter , maar wel met voldoende planten en nog nooit problemen mee gehad. Het zou wel kunnen dat je door de rechte wanden problemen kan krijgen wanneer het erg vriest.

 5. Heidi Berichtauteur

  Iedereen bedankt voor de suggesties. Er zitten zeker een paar dingen bij die we wel zien zitten. Ingraven niet (meer). Mijne meneer denkt dat we zonder dat werk nog genoeg grond zullen moeten omwoelen… en het is redelijk definitief natuurlijk.
  @fruitberg: gruzelementen is echt de laatste optie, maar we moeten inderdaad nog “iets” voorzien om een tuinhuis op te zetten. Toch recyclage dan in dat geval.
  @ brubeck: Als we onze vergunning voor openluchtmuseum krijgen wordt de Flintmobiel ons eerste pronkstuk 😉
  @ Eilish en Fries: tafels genoeg hier…
  @ bart: wij hebben geen houtstoof, maar een droge houtopslag kan wel interessant zijn met het oog op paddenstoelen kweken à la moestuinman Wim. Dat, gecombineerd met kippenhok/egelhuis/insectenhotel zoals Bart en hoow voorstellen moet wel te doen zijn.
  @ Menck: net daarom hebben wij ook alle bamboe weggedaan…hadden we ’t eerder geweten…Toch nog een vraagje voor jou: als we ze bovengronds in een hoek rollen, en we smeren ze in met karnemelk of yoghurt, zouden daar dan gemakkelijk mossen op groeien?
  @hoow: een hotel waar de gasten het ontbijt zelf maken dan…er is iets met ochtendstond en goud en zo dat volgens mij écht niet klopt 😉 Ik had ze ook al gezien, wel knap idee.

  1. Menck

   Wat je vraag betreft: als je de buizen een schaduwrijk plekje geeft en ze behandelt met karnemelk, dan zal daar mettertijd quasi gegarandeerd mos op gaan groeien.
   In onze tuin groeit momenteel op bijna alle betonelementen mos.

    1. Heidi Berichtauteur

     Dat wil ik al lang op onze zijmuur eens proberen, maar ik heb “het” ontwerp of citaat nog niet gevonden. De buizen moeten – als ze blijven- zo onopvallend mogelijk zijn, dus die mogen vol mos groeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s