Op het eerste gezicht…december 2013

Weer een wandelingetje langs 6 plekjes in de tuin, net zoals sommige andere tuinbloggers dat doen.

De rechterbak blijft zowat hetzelfde als vorige maand, alleen zijn de elfenbloemen wat bruiner van blad geworden. Ze vallen nog amper op tussen de afgevallen bladeren en de schors.

eerste zicht december

In de linkerbak zorgde de eerste kou voor een paar kalere takken. De tongvarens blijven verstopt, de klimhortensia lijkt een levenloos stel takjes, maar heeft twee mooie uitlopers. De kippen en enkele brutale merels scharrelen graag rond in de schors, die dan ook geregeld ver over de rand belandt.

eerste zicht december

De voormalige kruidentuin is nu waarschijnlijk op zijn kaalst. Alle druivenbladeren zijn gevallen, de wintergroene clematis neemt het over nu. De bruine slang in de rechterbovenhoek is een net met pinda’s en zonnebloempitten. Het hangt er al een hele tijd, net zoals het vetbolletje, en vandaag waagden de eerste mezen het om zo dicht bij het keukenraam te komen eten. Joepie, want mijn tele-fotomateriaal reikt niet ver genoeg… Sinterklaas, ik ben héél braaf geweest 😉

eerste zicht december

Het vijgenboompje heeft nog steeds wat blaadjes, maar lang zal het nu niet meer duren. De rucola ernaast blijft maar groeien. Waarschijnlijk smaakt hij te sterk door voor onze kippen, ze blijven er netjes af. De campanula’s en muurleeuwenbekjes in die bak hebben wél te lijden onder het scharrelgeweld. Regelmatig moet er terug een beetje “aangeaard” worden.
De bloemen op de hoek zijn zeker niet mijn favoriete terrasplanten, no way, maar zoon drie bracht ze mee van op school. Hij zit in PT (planttechnieken? plant en tuin?) en deze twee waren niet mooi genoeg voor de herfstverkoop op school. Hier brengen ze nog even wat kleur, dus ze mogen blijven. Ook vetplantjes en laurier vonden op die wijze hun weg naar hier.

eerste zicht december

De notelaar had vandaag nog zeven blaadjes. Morgen moeten er dringend weer wat vetbollen in, zodat we weer kunnen genieten van vogels die af en aan vliegen. Merels, mussen en vinken scharrelen graag rond in de schors rond de boom, de mezen zijn de acrobaten aan de vetbollen en de silo. Massa’s turkse tortels en kauwen weten ondertussen ook dat het hier “place to be” is, en zitten dan met z’n allen in de boom te kijken waar de beste hapjes te rapen zijn.

eerste zicht december

Aan de appelaar is nog niks te zien, geen spoortje van winter-op-komst. De haagbeuk verloor naar mijn gevoel al veel meer blad dan vorig jaar. We kunnen door twee rijen (langs beide kanten van de buurtweg) nu in de tuin van de buren kijken. De asters zijn nu helemaal uitgebloeid, als je goed kijkt zie je dat de sedums nog altijd zorgen voor wat kleur. De betonbuizen zijn opzij gerold, en kregen voorlopig de rol van kruiwagengarage en schuilhut-met-bankje van waaruit vogeltjes kunnen bespied worden. De berg is bijna weg…

eerste zicht december

En poes weet waar het goed is…lekker in het zonnetje

poes pluk in de zon

3 gedachten over “Op het eerste gezicht…december 2013

  1. De Fruitberg

    Ook hier nog altijd groene bladeren op de hoogstamappelaar. Onze vijgenboompjes zijn wel hun blad al kwijt. En de kippen… tja, die houden ook hier van overal alles los te ‘dabben’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s