Op het eerste gezicht… januari 2014

Net zoals enkele andere bloggers laat ik je weer dezelfde plekjes van onze tuin zien…één maand later weeral.
De enkele koudere dagen en nachten hebben voor kale struiken en bomen gezorgd.
In de eerste bak is nauwelijks iets veranderd. De elfenbloemen wiebelen op hun iele steeltjes, het blad is bruinrood verkleurd ondertussen.

eerste zicht januari

De andere terrasborder is wel spectaculair veranderd. Kaalslag heet dat. Drie groene toefjes tongvaren, het geraamte van enkele bloemen van de klimhortensia, en stokjes waar volgende maand de helleborussen komen. De klimhortensia heeft aan de bovenste takjes al knoppen die frisgroen staan te blinken. Als dat maar goed komt…

eerste zicht januari

De Clematis tegen de schutting blijft mooi groen, en staat vol dikke knoppen. Hopelijk houden de voorbijgangers in de buurtweg een beetje hun manieren, en laten ze de planten hun ding doen. Vorige week vond iemand het nodig om een tak af te scheuren. De kale takken zijn van de druivelaars, die worden binnenkort gesnoeid. De vlinderstruik en de peperboompjes blijven groen, en de laatsten hebben hier en daar nog fijnroze bloempjes. De aangeplante campanula’s en muurleeuwenbekjes houden dapper stand in de dagelijkse strijd tegen de scharrelende kippen. De verroeste bijl ligt daar nog steeds te wachten op een handige hersteller (zo noemt oudste zoon zichzelf soms eens), maar die heeft voorlopig andere prioriteiten…

eerste zicht januari

De andere kant: vijgenboom kaal, rucola iets geminderd wegens goed passend in enkele feestmenu’s, en ook hier stokjes en dappere aanplantingen. Eén van de muurleeuwnbekjes schijnt bijzonder lekker te zijn, de kippen pikken van dat ene plantje alle blaadjes af.

eerste zicht januari

Bij de notelaar schijnt alles hetzelfde als vorige maand. De kippen weten dat er hier een graantje mee te pikken valt, de mezen en mussen zijn eigenlijk ongemanierde, morsende eters. Opvallend hoe lang de silo’s en netjes gevuld blijven dit jaar. De stronk vooraan komt van bij de buren en wordt als voedertafel gebruikt.

eerste zicht januari

Als laatste het appelboompje bij de nu-echt-bijna-weg berg. Kaal! Daar is de vetbol wel aan vervanging toe.

EZ6 jan

’t Is niet allemaal dor en kleurloos hier hoor, ba nee!
Kijk maar:

Rosa Smarty, nog steeds in bloei

Rosa Smarty, nog steeds in bloei

Muurleeuwenbekje met knopjes

Muurleeuwenbekje met knopjes

Gele kornoelje, met knoppen die barsten

Gele kornoelje, met knoppen die barsten

Kamperfoelie, die heerlijk geurt

Kamperfoelie, die heerlijk geurt

en verfomfaaide madeliefjes - stormpje getrotseerd, en modderbottines...

en verfomfaaide madeliefjes – stormpje getrotseerd, en modderbottines…

10 gedachten over “Op het eerste gezicht… januari 2014

 1. De Fruitberg

  Ook hier is er heel wat dat begint uit te lopen (onder meer de blauwbessen). Vanaf het einde van de week gaat het toch vriezen ’s nachts, dat zou de groei toch enigzins moeten remmen en de schade beperken. De berg is inderdaad bijna verdwenen, dat lijkt me een fijn werkje tijdens wanneer het zo hard regent.

  1. Heidi Berichtauteur

   ’t Was eindelijk eens de moeite waard om onze bottines een groot onderhoud te geven nadien. Op den duur was het echt niet meer te doen: schuiven in de modder, kruiwagen die overal vastrijdt en elke schep die meer weegt dan de vorige. Gelukkig hebben wij een douche aan de achterdeur!

 2. Di Vanheuckelom

  Nieuw pad in de moestuin die gelijktijdig ook een uitbreiding gekregen heeft (verdubbeld!) hebben we in november gefabriceerd, wat een sleurwerk, maar t resultaat: daar zijn we vree content mee.
  Leuke update!

 3. muggenbeet

  Die wintergroene clematis intrigeert me wel, laat me weten of hij een strenge winter overleeft of niet. Mijn armandii heeft de eerste winter niet overleefd niettegenstaande hij redelijk beschut stond.

 4. zem

  Leuk om zo met jou even de ronde te doen door de tuin. Het is herkenbaar, een aantal planten vormen al dikke knoppen, er zijn nog dingetjes in bloei, maar het is ook kaal en dor.
  Bij ons overleeft de groenblijvende clematis met gemak al jaren ook strengere winters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s