Uitstapje

Vandaag hadden de zonen weer scouts op zondag, de leiding heeft gedaan met examens. Oudste zoon niet wegens optreden in de Werf in Aalst, maar die moest ook om twee uur de deur uit, dus wachtte ons een lange, rustige namiddag.

Wijlie weg, naar Oostkamp. Opendeurdagen in plantenkwekerij Het Wilgenbroek. Dat we niet de enigen waren zagen we al aan de sliert auto’s die zich overal in de graskant geplakt hadden. We plakten er ons gezellig bij.
Toen we arriveerden was er een rondleiding bezig, die waarschijnlijk héél interessant was, maar gezien het grote aantal belangstellenden en het beperkte stemvolume van de gids lieten we ze aan ons voorbijgaan. We ontdekten de serres op eigen tempo. Er was daar heel veel om te bekijken, da’s wel zeker. Onderstaande foto is maar een heel klein stuk (halve breedte en driekwart lengte) van zo’n stuk serre, maar wel dat stuk waar onze belangstelling naartoe ging: allemaal helleborus oriëntalis.

serre wilgenbroek

We hadden vooraf besloten om ons aan het aantal te houden dat we nu een plekje kunnen geven in de tuin. Acht stuks. Nog nooit heb ik zoveel keer over en weer gelopen om 8 plantjes uit te kiezen…

Achteraan in de serre was er een tentoonstelling waar allerlei soorten in de kijker gezet worden, en daar hadden we al opgeschreven wat we mooi vonden. De kanshebbers dus. Enkelbloemig, dat was van in het begin al duidelijk. Maar eigenlijk, tussen ons gezegd en gezwegen, er zijn gewoon geen lelijke helleborussen!

We kozen voor een aantal geselecteerde kleuren, kruisen zullen ze hier (hopelijk) nog genoeg doen. Toen we thuiskwamen was het te laat om nog te planten (en te koud, ne mens zit dan liever op ’t gemak met een aperitiefje in de zetel). Bovendien moeten onze kippen uit dat stuk tuin geweerd worden, dus knippen en/of een extra draad voorzien is ook nog voor één dezer.

Drie van de schoonheden laat ik hier al zien (foto’s van op de kwekerij), de rest volgt in hun nieuwe omgeving.

helleborus orientalis slaty blue

Helleborus orientalis “Slaty Blue”

helleborus orientalis white spotted

Helleborus orientalis “White Spotted”

pink with green centre

Helleborus orientalis “Pink with green centre”

Advertenties

12 gedachten over “Uitstapje

 1. Menck

  Eén dezer gaan mijn madam en ik er ook kiezen. Een een voordracht bijwonen. Da’s zowat jaarlijkse traditie geworden, eigenlijk.
  Je onderste twee keuzes pronken hier reeds in de tuin. De H. ‘Slaty Blue’ is effenaf een schonerd.

  1. Heidi Berichtauteur

   ’t Zou wel kunnen dat we ook nog eens teruggaan. Die “Slaty Blue” is inderdaad prachtig. Er stond in de tentoonstellingsruimte nog een hele mooie, maar die wordt pas vanaf 2015 gecommercialiseerd.

 2. bart

  Helleborussen zijn echt bijzonder mooie planten, maar jammer genoeg halen ze bij mij nooit het volgend seizoen. Na een aantal pogingen heb ik me er maar bij neer gelegd dat het niks wordt :-/

  1. Heidi Berichtauteur

   Zoals Muggenbeet hieronder zegt: probeer eens met helleborus orientalis. Die zou het hier in de streek zeer goed doen (en onze grond ligt niet zover van het eigenwijze erf)

 3. muggenbeet

  @Bart: de H. niger krijg ik hier ook niet aan de gang maar de H. orientalis is naar mijn ondervinding minder kritisch. Ik voeg sinds kort jaarlijks wat kalk toe (toegelaten in bio-landbouw) en dat hebben ze graag. In pot moet het m.i. ook lukken. Mooie keuze Heidi!

 4. zem

  Wat heerlijk, zo’n open deur dag in zulke prachtige kassen. Je hebt schitterende exemplaren uitgezocht. Tot mijn grote spijt doen Helleborussen het niet hier op de zurige grond. Zelfs kalk toevoegen heeft ze uiteindelijk niet kunnen redden. Ik wens je meer succes toe met deze schoonheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s