Die keer, toen ik mijn bestelling annuleerde

Het stond al eventjes aangekondigd, er zou een nieuwe klepper verschijnen in moestuinland. Het boek van Kim, Dorien en Els. “De Moestuin van Mme ZsaZsa” was voorzien voor ergens in april, dus placeerde ik alvast een bestellingske in onze vertrouwde boekhandel.

Eerder had ik mij kandidaat gesteld bij Dorien om receptjes te testen. Altijd leuk, een hoop keukeninspiratie krijgen van iemand die er iets van kent, en zelf dus absoluut niet moeten bezig zijn met de eeuwige vraag “wat eten we vandaag?”. Per mail werd er een hele lijst doorgestuurd, ik koos er telkens een aantal recepten uit, en kreeg dan per kerende (of zo ongeveer toch) een ingrediëntenlijstje en het recept. Winkelen, koken, proeven en feedback geven, zowel naar haalbaarheid van het recept, vindbaarheid van de ingrediënten, is alles duidelijk en juist verwoord, is’ t lekker? Ik vond dat tof om te doen.
Ik had nooit verwacht dat dàt een reden zou kunnen zijn om mijn schone bestelling te annuleren.

Zo een week nadat ik een mailtje had gekregen van Marijke van de boekhandel, kreeg ik een nog toffer mailtje van Dorien. Als ik wilde kon ik een gesigneerd exemplaar bestellen, mét receptentesterskorting. Allé, hoe cool is da! Ze wilde het zelfs afleveren bij mijn ouders thuis. Tof hé! Ik excuseerde mij dus bij Marijke, met een proper mailtje.
En net op tijd voor moederdag kreeg ik een telefoontje van ons moeke: gearriveerd! Dorien had in één moeite door dan ook nog “Groeten uit Transitië” van een krabbeltje voorzien. Leuk! Ikke dus naar mijn geboortedorp, en daar lag hij te blinken. Het schoonste moestuinboek dat ge u kunt inbeelden. Echt, ik weet dat dat van Velt “De Bijbel” heet. En ja, net als in vele huiskamers staat die bijbel hier ook. Inderdaad, een zeer uitgebreid, degelijk naslagwerk. Maar zeg nu zelf, als er dan een “Nieuwe geïllustreerde kleurenbijbel voor de Moderne Mensch” verschijnt, dan wilt ge die toch ook?

Het is een andere cover geworden dan die waar ik voor stemde, maar ’t geeft niet. Die voelt trouwens niet glad-boekachtig aan, eerder antislip. Nice.
Hij heeft drie lintjes. Hoe lang geleden is dat, een boek met lintjes.
De no-nonsense aanpak van Kim zorgt dat alle droge, saaie materie over bodem en mineralen en bemesting eindelijk licht verteerbaar en begrijpelijk is.
Het stuk waar alle groenten beschreven worden is fantastisch. Enorm bruikbaar, dankzij de fijne details waar nog niemand anders ooit aan dacht. Die groentenfiches, met een tekening van de kiemplantjes: prachtmateriaal. Een vriendelijk verzoek om die ergens op afdrukbaar formaat op het wereldwijde web te zwieren is zelfs niet meer nodig, kijk hier maar. Of hier. Alsof de auteurs weten dat ik zo’n boek altijd mee naar buiten neem omdat ik geen zaaiafstanden kan onthouden. En het dan ’s avonds vergeet mee binnen te brengen, met slakken- of regenschade als gevolg… Driewerf hoera dus voor de fiches, die als klein boekje niet zo gevoelig zijn aan al die toestanden. Als extra is er dan ook nog een mooi sjabloon voor een zadenzakje, en een moestuinkalender per maand. Ik hou ook van de tekeningetjes, en de verduidelijkingen in het zo herkenbare handschrift. Echt Kim,  ge moet daar een lettertype van maken, succes gegarandeerd. ZsaZsaFont. Ik ben fan!

De recepten van Dorien zijn eerlijk, heerlijk, een must-try voor iedereen die zomaar tot in “denof” kan wandelen en plukken en oogsten wat klaar is. Het lekkerste recept dat wij getest hebben is de geroosterde worteltaart. Ik heb zelfs verschillende kleuren wortelen gezaaid om die nog eens te kunnen maken met eigen oogst. Als die dingen nu nog eens zouden willen kiemen komt het zeker goed. Deze winter zet ik mij met het boek in de zetel en maak ik aan de hand van de recepten een lijst met te bestellen zaden. Alles ziet er zo lekker uit…

Tot nu toe was het boek mijn nieuwe (zware) bedgenoot: veel te drukke dagen, dus alleen ’s avonds tijd om er in te grasduinen. Een beetje lezen hier, wat snuisteren daar, en dan dromen van kraakverse groenten die boordevol smaak zitten. Het Draulansmopke ben ik dankzij mijn chaotisch leesgedrag nog niet tegengekomen, maar ik blijf zoeken 😉 . Het familieweekend, het feest voor jongste zoon en de confituurworkshop op het pwo zijn achter de rug, overdag dus weer meer tijd. Jeuj! Dan kijk ik ook nog eens wat deftiger naar de foto’s, want die verdienen beter dan mijn avondlijk lodderoog. Merci dames, een boek naar mijn hart!

 

 

 

Advertenties

5 gedachten over “Die keer, toen ik mijn bestelling annuleerde

 1. Menck

  Helaas is mijn tuin te klein om ook nog eens een moestuingedeelte te bevatten. Verder dan twee bakken (eentje met slasoorten en eentje met kruiden) kom ik niet. Maar ik ben blij dat jij blij bent met het boek. Hopelijk is het ordentelijker opgesteld dan de eerder uitgegeven groentenbijbel, die van Wim Lybaert.

  1. Heidi Berichtauteur

   Absoluut. Zijn programma vond ik leuk, dus liet ik mij verleiden om het boek te kopen. Een stoffige toekomst tegemoet vrees ik, met zo’n concurrentie.

 2. De Fruitberg

  Mijn moestuinavonturen blijven beperkt tot pompoenen en courgettes, het boek zou hier ook maar stof verzamelen. Misschien begin ik over enkele jaren wel te moestuinieren, dan koop ik het boek zeker

 3. bart

  Het boek staat sinds een weekje in m’n rek, bij de immer groeiende afdeling ‘dringend te lezen’. Na alle positieve dingen die ik her en der op tinterweb las heb ik mij geriskeerd aan een doorbladering in de lokale boekhandel, en ik moet zeggen: ik was direct verkocht (allez, het boek was verkocht om juist te zijn:-) ). Nu alleen nog tijd vrij maken om het te lezen…

 4. Bart

  Ook bij ons ligt dit prachtboek al enkele weken op de salontafel en er gaat geen dag voorbij of ik of ’t vrouwke nemen het ter hand. en dan komen die praktische lintjes echt van pas!
  Ik heb het ook kunnen vergelijken met het boek van Wim en dan kies ik toch voor het Moestuinboek van MmeZsaZsa. Vooral omdat je eigenlijk 3 boeken in een krijgt: een hoe werkt een moestuin eigenlijk en hoe leg ik het best aan boord boek, dan het super praktische deel over de groenten en last but least de lekkere recepten. Echt een aanrader zowel voor beginners als voor gevorderden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s