Bezigheidstherapie

…voor zomers weer zoals de voorbije dagen. Dan denkt ne mens om eindelijk met de voetjes in de lucht in een fantastisch tuinzeteltje dikke boeken te kunnen verslinden, maar nee: de hemelsluizen gaan weer open. Omdat dat tuinzeteltje binnen zetten toch niet dàt zomergevoel geeft, dreigt de dag te verzanden in hangen (achter schermen), of strijken (weeral), of kamer van jongste spruit een grondige beurt geven (bah! vakantiegevoel, weetjewel). Bij hangen hoort koffie, en bij koffie hoort taart. Et voilà, we hebben een ideale bezigheid om kinders van een scherm weg te plukken en zelf gespaard te blijven van wasmandverwerkende bezigheden. Joepie!

Ik kan gelukkig vanuit mijn luie zetel al een enthousiasteling alle ingrediënten en materiaal laten bijeenzoeken. De grootste succesrecepten zijn hier ook echte “luiwijvenrecepten”, zo van niet teveel gedoe met weegschalen en blind bakken en eiwit opkloppen, maar alles bijeen en de oven in.

Simpele rijsttaart:
1 blikje rijstpap
1 kopje bloem, 1 kopje melk, 1 kopje suiker en drie eieren.
Hier moeten de eieren wel eventjes gesplitst worden en het eiwit opgeklopt. Alles bij mekaar roeren, het eiwit op ’t laatst voorzichtig door de massa deeg spatelen, en een dikke drie kwartier in de oven op 180 graden.
Omgekeerd op een taartrooster laten afkoelen voor het typische ringetjespatroon, en wat later opeten met véééééél bloemsuiker.
Zoon koos een mooie maar kleine taartvorm, dus werden er nog enkele minivormpjes gevuld met de rest van het deeg. Yum!

Speedy appeltaart:
Je neemt alle melige appels en dat vergeten rolletje bladerdeeg uit de koelkast.
Appels in kleine blokjes, kristalsuiker en kaneel naar smaak erover strooien en door mekaar husselen.
Bladerdeeg uitrollen in je bakvorm, niks invetten wegens meegeleverd bakpapier, met een vork een paar gaatjes in prikken, beetje bruine suiker over de bodem strooien, appelmengsel op het deeg, naast de andere taart in de oven zwieren, bakken, klaar!

Groot nadeel: in de koelkast zitten soms verrassingen. Zoals bananen en tomaten die een verdacht geurtje hebben, omdat de mosselen ook in die groentenlade stonden, in een niet zo waterdicht zakje als gehoopt. Mosselzop all over the fridge. Ieuw! Een grote uitkuisactie later ruikt ons huis naar vers gebak, de koelkast is weer citroenfris, en alle net-niet-verlepte groene groenten belandden in een kruidig soepje.

Man des huizes had het lumineuze idee om van ergens onderweg vanalles mee te brengen om zelf pizza te maken, dus we profiteerden ook nog van de restwarmte van de oven. Ik profiteerde van zijn aanwezigheid in de keuken en dropte de afwas nogal achteloos in zijn blikveld 😉

Of hoe een druilerige dag toch zeer productief kan uitdraaien…

Een gedachte over “Bezigheidstherapie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s