Terugblik – #projectblogboek

Deel een terugblik. Wat deed je een jaar geleden op dit moment? Vijf jaar geleden? Tien? Vijftien?

Laat mij beginnen met 12 jaar geleden. Toen telefoneerde ik na de middag naar ’t verloskwartier. Beetje krampen, regelmatig eigenlijk, en of ik iets moest doen.

-Ba neet madam, neem een badje.
-Euh…Ik ben een dikke week overtijd, en ’t is van een vierde.
-Wilde maken da’d’ier zijt madam!?

Meter-to-be werd opgebeld, want die wilde de geboorte van haar metekind niet missen, Toon, onze jongste kwam vlotjes op de wereld, en een uur later zat ik bibberend van de kou (ja, hormonen) frietjes te eten, samen met manlief. Gent is een fijne stad om te bevallen, frituren zijn overal aanwezig en lang genoeg open 🙂

Na de frietjes pleegden we telefoontjes. Het allereerste was voor S*, die 12 jaar eerder op dezelfde dag het levenslicht zag. Een neefje voor haar verjaardag, en of dat geen super cadeautje was?

De volgende jaren werd er steeds over- en weer gefeliciteerd tussen de twee jarigen.
Tot 6 jaar geleden. Toen was er een heel dubbel gevoel. Wie hier al langer komt lezen weet dat ondertussen wel. In plaats van verjaardagstaart was er een herdenkingsmis. Een 18de verjaardag die nooit gevierd werd. Een zesde verjaardag die zowat iedereen vergat.

Vandaag is weer zo’n dag. S* zou net het dubbele aantal jaren tellen van Toon. Zij 24, hij 12. Een uniek moment. ’t Heeft niet mogen zijn. Jammer dat de zon niet schijnt vandaag. Er zou misschien een vlindertje passeren dan, ze was daar zo zot van.
Straks, na school is er taart voor hem. Vanavond speelt onze jarige in haar herdenkingsmis een stukje muziek, samen met zijn broers en papa. Daarna is er taart voor haar. Omdat achteraf herinneringen ophalen, en samen op een kluitje zitten toch zoveel deugd kan doen.

Elk jaar opnieuw zullen we het weten: verjaardagen zijn nooit meer hetzelfde…

atalanta op verbena bonariensis

11 gedachten over “Terugblik – #projectblogboek

 1. Fries

  Ja, onze Soetkin* zou er vandaag 24 worden…; de leeftijd waarop ik indertijd al (een week) getrouwd was, de leeftijd die ook haar broer Willem* net niet heeft gehaald. ;-(
  ’t Is waar; het leven is verdomd zwaar!
  PS Voor Toon: proficiat met je 12de verjaardag!!!!
  Tot subiet!
  (oom) Fries

 2. misssexandthecity

  Ik weet perfect welke lege plek dit achterlaat,…….en hoe dubbel de vreugde voor Toon zijn verjaardag is,…….maar toch moet er gevierd worden…….,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s