Villa Steenschot – 1. we denken na

We weten wat en waar. Een tuinhuis van 4m op 3m (ongeveer), met een plekje om te zitten. De plek waar het tuinhuis komt, is de plaats in de tuin waar de zon, zelfs in de winter, het langst present geeft. ’t Zou zonde zijn om daar niet van te profiteren.
Onze tuin is smal, dus alle plaats wordt benut: een stuk beukenhaag moet verzet worden om de (oost)muur zo dicht mogelijk bij de perceelsgrens te kunnen bouwen.
Verder weten we ook al dat we geen lelijke asfalten “shingles” willen zien, of één of ander soort kunststof dak. We willen een groendak. Ik haalde de mosterd hier, maar meneer des huizes ziet zichzelf al sukkelen met een grasmaaier op het dak, en stelde voorwaarden. Geen hooggroeiende vegetatie, wel groen, dus eerder van het vetplantjesras.
Een dubbele deur op de lange (west) kant.
Compostbakken aan de korte (noord) kant. Toch op een klein afstandje, we willen niet dat de muur van het tuinhuis mee composteert.
Een raam op de korte (zuid) kant.Voor dat raam (aan de binnenkant ) : plaats voor een tafel, om zaailingskes op te zetten, om een plateau glazen en hapjes kwijt te kunnen, om te zitten vogeltjes beloeren, om een moestuinplanneke op te leggen, om als hangplek te dienen, enfin, iets stevigs dus. Misschien wel muur-tot-muur, eerder een soort rek, of zeer brede vensterbank.Vóór dat raam (aan de buitenkant) : een stukje zonneterras, zoals hier. Waar we kunnen “chillen” (meest populaire woord bij de jeugd des huizes, ondanks naderende examens).
Wat we ook zeker moeten voorzien is een systeem om het tuingerief overzichtelijk op te bergen. Best ook iets wat niet te ingewikkeld is, want de kans dat alles dan weer op een hoopje gesmeten wordt is aanwezig. Jaja, wij kennen onze zwakheden…
Kruiwagen en grasmachine moeten er ook een onderkomen vinden, net als een reeks bloempotten, een koffer met zeilen en netten, een ton of bak met kippenvoer, en een aantal reserve dakpannen. Zo van het soort dat je niet kan wegdoen, stel dat er ooit toch één vervangen moet worden. En dat maal vijftig. Plus nog wat nokpannen. In de winter moeten de parasol en tuinstoelen daar ook binnen, en de wasmolen er liefst nog bij. Dat zal wel lukken, gezien dat alles nu ook in ons barakske van 2m op 1,5m past. Ik hoop alleen dat het wat minder in laagjes ligt, en dat het geen uur duurt alvorens ik bereik wat ik nodig heb. Je zal altijd zien dat wat je nodig hebt ergens vanonder-vanachter verzeilde. Of is dat alleen hier zo?
Verder wil ik aan de buitenkant ook een aantal insectenwoonsten voorzien, een beetje zoals hier, al hoeft het niet zo strak voor mij. Tegen de zuidmuur graag ook nog een leifruitboom, liefst abrikoos of perzik. Voor het terrasje een stuk border met geurende bloemen. Er mag er zelfs ééntje wat klimmen, en de haag in een lieflijke omarming wat fleuriger maken.
In het dak moeten een aantal oogvijzen zitten, zodat we gemakkelijk ons zonnezeil kunnen bevestigen.
Tijdens de aanleg van de tuin hadden we gelukkig een helder moment: terwijl we toch aan ’t spitten waren, hebben we ineens maar de electriciteitskabel doorgetrokken tot aan het tuinhuis-to-be. Nu kunnen we een aantal stopcontacten binnen en buiten voorzien. Altijd handiger dan kabel na kabel na haspel na kabel te moeten monteren.
Als er van de steenschotten nog wat overblijft, knutsel ik daar graag nog een bankje of tafeltje van, om op het zonneterrasje te zitten genieten.
Het skelet van het huis wordt gemaakt uit H-palen, in metalen houders op een toefje stabilisé. Tussen de palen worden dan de steenschotten geschoven, zodat de planken horizontaal liggen, en de metalen stukjes onzichtbaar zijn. De steenschotten zullen douglashout zijn, de palen waarschijnlijk azobe. De steenschotten voor de vloer moeten azobe zijn. Geen idee wat dat hier is met de grond, maar alles rot hier sneller door dan wij verwachten.

Zijn er nog dingen die we vergeten? Musts en don’ts? Laat maar weten.
Ik sta in elk geval te popelen om er aan te beginnen!

 

 

Advertenties

11 gedachten over “Villa Steenschot – 1. we denken na

  1. Menck

    Een goede planning is het halve werk. Het is wel duidelijk welke richting jullie uitwillen.
    Kleine tip: laat tussen de steenhouten vloer en de grond een holle spouw waar de wind onder kan spelen. Dat voorkomt al te snelle rotting. Plaats de vloer van het tuinhuis bijvoorbeeld op van die grote cementstenen die je – waterpas ten opzichte van elkaar – op hun zijde in wat stabilisé legt. Het systeem van een zwevende vloer, dus.

    1. Bart

      Dit systeem heb ik ook toegepast bij ons tuinhuis en heeft als bijkomend voordeel dat allerhande tuinbewoners hier ook beschutting vinden. Indien je opstijgend vocht helemaal wil vermijden kan je best nog wat roofing (of iets dergelijk) tussen het hout en de betonblokken plaatsen.
      Voor de rest , prima plan! Ik kan wel niet uitmaken of jullie groendak een zadel of plat dak gaat worden, in het geval van een zadeldak kan je de nok ook zeker benutten om langere voorwerpen in op te slaan (balken , parasol, …).
      Ik blijf dit zeker volgen want ik vermoed dat die steenschotten ooit ook de weg naar onze tuin gaan vinden…

    2. Heidi Berichtauteur

      Ja, inderdaad, goeie tip! Nu je het zegt, we bouwden ons vorige kippenhok ook zo. Alleen gebruikt man des huizes dan meestal zo’n massieve blokken dat mijn aandeel beperkt wordt tot toekijken…
      Het wordt een plat dak, dat afhelt naar de tuin(zuidwest)kant. Ik wil de stockageruimte een beetje beperken, zodat anderen hier in huis gedwongen worden om af en toe eens afscheid te nemen van iets.

  2. Monique

    Een gaatje in de stelen, touwtje erdoor en een oude kapstok (kringwinkel).Dat is lekker overzichtelijk. De kapstok hoog genoeg hangen dan kan de grasmaaier er gewoon onder staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s