Villa Steenschot – 2. we slopen ons kot

Eigenlijk was de planning iets anders: eerst een nieuw huis bouwen, en dan alles wat in het kleine kotje een onderkomen vond verhuizen, weggeven of naar het containerpark brengen. Daarna zouden we het huidige tuinhuisje afbreken en de drie nog ontbrekende moestuinperkjes aanleggen. Laat dàt nu net het zwakke punt in de timing zijn. Het peulvruchtenbedje moet daar komen! Erwtjes zijn zowat de eerste dingen die gezaaid kunnen worden, dus moesten we een beetje van “vooruit met de geit” doen, want tot enkele uren geleden stond op de plek voor erwtjes nog een verzameling rommel, omgeven door planken, en door ons “tuinhuis” genoemd. Eigenlijk was het barakje die naam al lang niet meer waard: het dak lekte op verschillende plaatsen, kleurrijke culturen groeiden op het hout, in plaats van een raam zat er een groot gat aan 1 kant, en aan het geurtje te merken plassen onze katten nog steeds liefst op de plastiekzakken die daar gestockeerd liggen.

Sorteren en elimineren was onze hoofdbezigheid gisterenmiddag, onder een heerlijk lentezonnetje.
Alles wat met planten en zaaien te maken had, was eigenlijk zeer simpel: voorlopig in de serre. Potjes, gereedschap, kalk, meststof, binddraad, bamboestokken, plantenlabeltjes: allemaal daar. Ook het kippeneten staat daar voorlopig.

potjes in de serreDakpannen voor als ooit één of andere storm de helft (nu ja, 20 pannen eigenlijk maar, maar dat weegt veel!) van ons dak wegblaast en grote terracotta bloempotten staan nog even op het terras te wachten op chinese vrijwilligers om alles naar de kelder te dragen.

dakpannenTuingereedschap dat niet in de serre paste kreeg een voorlopige haak toegewezen in de garage.
De metalen rekken die al aan een derde leven bezig waren mochten nu EIN-DE-LIJK weg. Je kent dat wel, iemand in de familie die nog fantastisch stevige (!?) rekken heeft, die wij ongetwijfeld goed kunnen gebruiken… Zelf af te breken, en voor ik weet niet welke domme reden pakt ge dat dan mee naar huis in plaats van vriendelijk te bedanken… Van de garage werden ze verbannen naar het tuinhuis, en nu dus weg! 1-0 voor mij 🙂 . Ik demonteerde ze eigenhandig, en hoe verder dat klusje vorderde, hoe groter de spinnen moesten zijn om mij van mijn à-propos te brengen. Ge hebt er geen gedacht van hoeveel dikke zwarte spinnen liefst juist op de moer gaan zitten die los moet. Ieuw!
Plastiekzakken met kattenpis: ook weg.
Een paar bolletjes rot touw, massa’s ronde plastieken plantenpotjes en sponzig hout werden bij het afval gelegd. Vierkante p9 en p5 potjes genoeg om in voor te zaaien, en die schikken veel gemakkelijker.
Petekindje krijgt binnenkort een hangmat cadeau, samen met enkele verloren gewaande tractors en schopjes om zandkastelen te maken. De schommels en de andere hangmat houden we voorlopig zelf nog.
De grasmachine is momenteel “in onderhoud”, en die halen we maar terug als haar definitieve bergplaats een feit is.

Terwijl ik vlijtig rekjes demonteerde begon man des huizes met de sloop van het tuinhuisje. Deur en dak liggen al klaar voor het containerpark, het raampje hou ik om een kweekbakje van te maken. Perfect formaat voor mij. De vijzen die we eventueel-misschien-waar-mogelijk zouden kunnen recupereren? WEG! Meneer des huizes mag eerst zijn curverbox met gespaarde vijzen uit vorige knutselwerkjes helemaal leeggebruiken, en dan zullen we dat nog eens in overweging nemen! 2-0.

Het werd ineens kouder en donker, dus in zeven haasten werd het werkgerief binnen gelegd. Ik ben er vrij zeker van dat de rest er later nog staat, klaar om verder afgebroken te worden.

tuinbarakNa zo’n dagje werd de innerlijke mens verwend, met het verzoeknummer van de jarige van de dag: Zoon 2 wilde pizza eten op zijn zestiende verjaardag. En zo geschiedde…

Deze morgen was het eerst van uitslapen, en daarna ging ik met de immer werklustige en gedienstige 16-jarige aan het werk. Slopen, dat doen jongens en jongensmama’s graag. We begonnen met panelen losschroeven, maar al gauw bleek dat een stevige welgemikte trap met een bottine veel efficienter was. Ja, de staat van dat kot was abonimabel, zei ik dat al?

behulpzame zoonHet hout werd in de kar gestapeld, tot ze vol was, de funderingsstenen werden opzij gelegd voor Villa Steenschot, en straks scheppen we de resten zand en stabilisé nog in zakken.

funderingsstenenNadien begint het echte labeur: een poging om de haagbeuk te verplanten, hopelijk nog nét op tijd. Het gat waar het tuinhuisje stond mag gevuld worden, en waar het nieuwe bouwsel komt moet de haag weg, dus proberen we. Succes niet gegarandeerd…
Vervolgens leggen we de drie moestuinperken aan, en kunnen de (nu in potjes gezaaide) erwtjes naar hun plekje.
Onder het tuinhuis vonden we véél muizengangetjes en dikke zwarte spinnen. Gelukkig maakten we geen egeltje wakker, die slaapt waarschijnlijk in de takkenwal.
Het uitzicht vanuit de keuken is nu helemaal anders, en toch zijn we het alweer gewoon. Op naar stap 3!

 

11 gedachten over “Villa Steenschot – 2. we slopen ons kot

 1. Menck

  Het ging vooruit, het ging vooruit, het ging verbazend goed vooruit.
  Een haagbeuk verplanten kan nog nét, al is het nu echt wel op de valreep. Tip: dun het volume ook bovengronds stevig uit als je veel wortels vernietigt. Neem als kluitdiameter acht keer de diameter van de stam. Zo creëer je de beste slaagkansen. Succes!

  1. Heidi Berichtauteur

   Hier staan de aubergines, paprika’s en pepertjes op een warme plek binnen, en in de serre twee soorten erwtjes en wat slavariëteiten. Prei, selder en tomaten zijn voor één van de dagen.

 2. prinses op de kikkererwt

  Haha, nog een voordeel van zonen ;). ze kiezen pizza en slopen tuinhuisjes :). je bent precies helemaal beter, grote projecten daar!

  1. Heidi Berichtauteur

   Inderdaad, helemaal genezen! Zoon vond de sloop plezant, maar heeft al laten weten dat hij ook bij de opbouw van het nieuwe tuinhuis mee wil helpen.

  1. Heidi Berichtauteur

   Nu eerst de loopgraven vullen die we na het verwijderen van blokken gestabiliseerd zand hebben achtergelaten… Ik heb de indruk dat wij sommige dingen écht te stevig willen maken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s