Villa Steenschot – 6. Start!

Eindelijk, we kunnen er aan beginnen. Weer een stapje dichter naar een lege(re) garage en een superstrak georganiseerd tuinhuis. Ahum.

Aan de ontbijttafel werd gediscussieerd over de te volgen strategie. Eerst een hele hulpconstructie opzetten om nadien de eigenlijke palen op hun juiste plaats te krijgen leek mij te veel verkwiste tijd, en redelijk zinloos als je pasdarm, waterpassen en touwen hebt. Het werd een simpele versie met palen en touwtjes.

Eerst rekenen: boordsteen + twee steenschotten op mekaar= 2,45 meter.
De gegalvaniseerde palen zijn 3m lang (exact, tot op de millimeter, dat hebben we wel even nagemeten), dus ze moeten 70cm in de grond. Dat is de hoogte waarop de bovenzijde van de bordsteen komt, en dat is de berekening voor de achterwand. Er moet een beetje (10 à 15 cm) “scheut” op het dak zitten, de palen aan de voorzijde worden dus maar 55 of 60 cm ingegraven.

Hoe begin je daar aan in een afhellende tuin?
voorlopige en definitieve markeerpaalWe klopten 4 afgedankte palen stevig in onze grasmat, naast de bamboestokjes die de “ongeveer” afmetingen aanduidden, en bepaalden mbv een pasdarm het niveau voor de bovenzijde van de boordsteen.
niveau aanduiden met pasdarm
Dan een put maken voor de eerste paal, niveau aftekenen op de hulppaal, de gegalvaniseerde paal en met een touw, en dan de paal pas zetten.
maataanduiding op hoekpaal

metserstouw op juiste hoogtebaksteen onder in puthoekpaal staat pasDat lukte met wat aangeschroefde gerecupereerde balkjes, want de wind speelde nogal mee. De baksteen onder in de put zorgt voor een verdeling van het gewicht, de palen zakken anders verder weg dan bedoeld (zwaar en relatief dun, weetjewel).

Waterpas in alle richtingen? Ok, snelbeton rond de paal, laten uitharden en ondertussen kijken waar de volgende moet komen.
Daar hebben we wat gesukkeld en tijd verloren met kijken en nadenken en koffie drinken en nog eens kijken, maar uiteindelijk lukte het.
tussenpaal zettenPaneel (provisoir maar wel waterpas) plaatsen, paal plaatsen en fixeren, en inbetonneren. Zo ver geraakten we zaterdag.
steenschot, mooi aansluitend aan tussenpaal.

De steenschotten worden met het stukje dat in het metalen u-profiel zit bevestigd tegen de steunpalen, zodat het hout en het stukje metaal van de paal in één vlak liggen.
Zondag werden op dezelfde manier de twee overblijvende palen gezet, op twee uurtjes was dat gefikst. Routine zeker? Even nameten leerde ons dat we zéér nauwkeurig gewerkt hebben: alle afstanden kloppen, ook tot op de millimeter.

Daarna schepte man des huizes het complete vloeroppervlak uit, en effende het zo goed mogelijk. Het lijkt wel een gigantische zandbak nu. Of kattenbak…
zandbakNog een meevaller:  we vonden voor een appel en een ei een houten raam dat qua afmetingen past. We informeerden waar we “bricquelion” (gebroken steenpuin, voor wie geen metsers verstaat) kunnen halen. Zand en cement om stabilisé te maken hebben we, en vandaag wordt de rest van het materiaal geleverd (elke keer twee platen halen is een beetje zotjes hé). Onze hobby voor volgend weekend is bij deze weer bepaald 😉

 

6 gedachten over “Villa Steenschot – 6. Start!

  1. Fries

    Straffe projecten ten huize P&H! Jammer dat ik mijn batterijen niet genoeg meer kan opladen om dergelijke zaken aan te pakken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s