Villa Steenschot – 12. dat tocht hier niet meer

Of: we hebben een deur. Zelfgemaakt, van steigerhout. Even geloofde zoon twee dat we ze gered hadden uit de sloop van een oud kasteel. Of hoe een puber toch schoon kan zijn in al zijn naïviteit 🙂 .

Het eerste idee was om de deur ook uit steenschotten te maken, maar dat werd ons afgeraden door de verkoper. Vééééél te zwaar, tenzij je maar een halve deur wil, voor in een paardenstal bijvoorbeeld. Vergrijsde steigerhouten planken was de betere keuze.
Ons deurgat heeft de breedte van 1 steenschot, we maakten een dubbele deur met 2 verschillende stukken. Een breed deel als “gewone” deur, een smaller stukje dat open kan indien nodig, maar waarschijnlijk dikwijls vergrendeld zal blijven.
planken aan mekaar verbindenDe planken werden op lengte gezaagd, mooi naast mekaar gelegd en dan Z-gewijs verbonden.
klemmen en voorborenDat was weer veel passen, meten, aftekenen, voorboren (het hout barst makkelijk als je het zomaar met dikke bouten te lijf gaat), klemmen en vastschroeven.
bout met vierkant stukje onder kopWe gebruikten bouten die een klein vierkant stukje onder de kop hebben, zodat ze zichzelf blokkeren in het hout, ipv “zot” te draaien.
stevig scharnierDe scharnieren zijn behoorlijk stevig, uiteindelijk moeten ze een serieus gewicht kunnen dragen en willen we niet dat de deuren na een maand al slepen.
Ook hier: aftekenen, voorboren, voorlopig vastschroeven, controleren en definitief bevestigen. Alle stukjes hout die door het gebruik van de zaag geen beschermend laagje meer hadden oliede ik met grijze tuinolie. ’t Is niet de bedoeling dat de elementen het leven van Villa Steenschot verkorten hé!
deuren dicht’s Avonds konden we de deur toe doen. Voorlopig nog met een stuk steen: slot, grendels en deurklinken moeten we nog kopen en monteren. De kopjes van de bouten (als je goed kijkt of klikt op de foto) verraden waar de z-verbinding zit.

Advertenties

13 gedachten over “Villa Steenschot – 12. dat tocht hier niet meer

 1. Menck

  Voor deze creatie MOET ik gewoon weer even opduiken in de blogosfeer: ik sta namelijk stijf van bewondering. Creatieve mensen hebben bij mij sowieso een voetje voor. Very well done!

  1. Heidi Berichtauteur

   Gejuich alom! Ik was van plan om na de laatste blogpost over de villa even te polsen wat je er van vond, maar kijk… Weet wel dat jouw tuincreativiteit ons een paar serieuze duwen in de goeie richting gaf, merci dus.

 2. Man des huizes

  Fruitberg : De Masseman heeft zijn best gedaan, maar de Massevrouw ook hoor !
  Groeten uit Massemen (knipoog van de man des huizes)

 3. Fries

  De foto’s van HP zijn mooi maar zeggen nog niet alles. In het echt is dé Villa (met hoofdletter) nog véél schoner! Gisteren met eigen ogen gezien!
  PS Hoe kan het ook anders? Die Masseman is immers van de familie van die ‘Jan die alles kan’! En dan is er inderdaad ook nog die Massevrouw…

  1. Heidi Berichtauteur

   ’t Is ook wel leuk om het zo te doen, anders zou het een blogpost worden waar iedereen direct van gaat lopen omwille van de lengte. Als ik met deze “handleiding” iemand kan overtuigen om geen prefab tuinhuis te zetten is mijn missie meer dan geslaagd 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s