Villa Steenschot – 14. we hebben het licht gezien

Ja, echt! Het kwam deze keer niet uit de koelkast, maar uit spotjes en een peertje.

In de villa wilden we ook elektriciteit voorzien. Enkele jaren geleden bij de aanleg van de borders zijn we zo vooruitziend geweest om een kabel in te graven die ongeveer aan ons tuinhuis uitkomt. Nu was het dus alleen maar een beetje doorverbinden, hier en daar een stopcontact of schakelaar voorzien, en dan uiteindelijk de kabel nog verbinden met het stuk dat al sedert onze verbouwing zo’n goeie twintig jaar geleden hier klaarligt.
schakelaarMan schafte spatwaterdichte schakelaars en stopcontacten aan, en ik demonteerde alles met het enthousiasme van een kleuter die nieuwe lego kreeg. Stukjes elektriciteitsdraad werden op maat geknipt (ook overschot van de verbouwingen), ik ging ze met een striptang te lijf en leverde monteerklare koperdraadjes af aan man.

Jaja, verbinden. Hoe zat dat nu ook alweer? Bruin laten doorlopen, blauw onderbreken, aarding waar nodig, en dan aftakken voor de verschillende lampjes. Of zoiets, niet?
Jamaar, die voeding, moet dat dan naar elk dingske? Nee, doorverbinden. Oenk!?
schema voor bekabelingGelukkig is onze achterbuur-kameraad opgeleid in al die zaken, en kwam hij even assisteren. We haalden er een spiekbriefje bij (het eerst wat makkelijk te pakken was) en tekenden het geheel even uit.

draadjes verbindenNadien werkten we stap per stap volgens de code die daar stond, en tegen het einde van de dag hoopte ik op licht. Helaas! Man was een beetje kwaad op zichzelf dat hij zelf die oplossing niet had kunnen bedenken, en had naar eigen zeggen veel te veel van handjes en brains tesamen moeten doen.
Gereedschapskoffer toe, pintje open. Morgen verder.
schakelaars gemonteerd

Nee, hier is geen draadloze elektriciteitsoverbrenging! De kabel is via de zijwandjes verbonden, en iets hoger op de muur staat een contactdoos waarin alle lusterklemmetjes netjes weggestopt zijn. We hebben een beetje moeten proppen, maar alles zit er in.

De volgende dag werd met verse moed gefoefeld met klemmetjes, suikertjes, en kleine vijsjes. De aandachtige volger kon in vorige foto’s al zien dat er een oversteek gemaakt is. Daar zitten nu spotjes in. Speciale led-lampjes voor buiten.

Alles was aangesloten, mogelijks een kleine vergissing ergens tussen blauw en bruin, dus tijd voor de test. Aan de buitenkabel werd voorlopig een stekker gemonteerd, om die definitief door te verbinden heb je immers een speciale hars nodig om alles waterdicht te maken. Stekker in een verlengkabel en oooooh… niks. Blauw en bruin wisselen, en ja hoor! Licht!

Na een paar uurtjes werk konden we die avond voor ’t eerst op ons verlichte (voorlopige) terrasje zitten. We zijn er nu al zeker van dat dat hét tuinplekje zal worden.villa steenschot met ledspotjes Eén ding wil ik nog wel meegeven: als je niks van elektriciteit kent, begin er dan zelf niet aan. Véél te gevaarlijk. Bovenstaand schemaatje mag dus in geen geval gezien worden als een betrouwbare handleiding voor als je daar zelf zou willen aan beginnen.

Advertenties

8 gedachten over “Villa Steenschot – 14. we hebben het licht gezien

  1. pianoliedvandemaand

    Wat ik me dan afvraag – moet zoiets ook gekeurd worden ivm brandveiligheid en zo (verzekeringen?). Ik herinner me een aantal jaren geleden een toestand bij de buren waarbij hun “ineengefoefelde” tuinhuis in brand vloog, nadat ze er frieten in hadden zitten bakken. Hele toestand met de andere buren omdat de gemeenschappelijke muur beschadigd was door de hitte. Waarmee ik niet wil beweren dat jullie tuinhuis “ineengefoefeld” is hé, verre van! Het ziet me er bijzonder professioneel gedaan uit 🙂 Als ik ooit eens een tuinhuis zet… 😉

    1. Heidi Berichtauteur

      Dat vragen wij na bij de verzekering op het moment dat alles af is. De zekering voor buiten zit in onze gekeurde binnenkast, dus als er iets mis is vliegt die “plon” uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s