Villa Steenschot – 16. kom, zet u efkes

…op ons nief terraske. Zo ’s avonds, in ’t zonneke, het allerlaatste zonneke van de dag. En uit het zicht van de kinders, precies of ge zijt er niet.

Eén woord: ZALIG!

We zijn al compleet verslingerd aan ons terrasje daar bij de villa. Het was labeurwerk, veel grond verleggen (ja, wéér grond verleggen), beetje pech met machinerie (uw goeie boormachine die flut zegt, en vervangen wordt door niet half zo’n krachtige machines van verschillende buren), en een beetje ziekjes zijn, maar vanaf heden is alles af. Het laatste steenschotpostje dus.

We hadden wel een idee waar we naartoe wilden, maar dat verandert hier meestal “al doende” wel een paar keer. Uiteindelijk was het een smal stukje terras voor het tuinhuis, met een bloembak links (omdat een verharding om de verharding maar niks is) en een grotere oppervlakte aan de zonnekant.
Groot genoeg om met zes te zitten, en de boys hun zwiepende ledematen alle plaats te gunnen die nodig is. Pubers, dat is ongelooflijk uit proportie: altijd als je denkt dat je de hele zoon gezien hebt hangt er nog wel ergens een arm of been waar je dat niet verwachtte.

Het begin: graafwerken. Gelukkig stond er een bloembak op de oprit, waar we een heel deel “goeie” grond in gekieperd hebben. We, da’s eigenlijk alleen man des huizes, ik zat een beetje zielig koortsig toe te kijken of alles naar wens liep. Verder hou ik ook niet zo van grondwerken, dus de timing van de microben was perfect 😉

Daarna maakten we de bloembak links: 2 steenschotten verzagen, met hoekijzers uit man zijn “schatkist” aan mekaar bevestigen en dan zo op de grond. Op de buitenhoek bevestigden we nog een stukje L-profiel dat in snelbeton op zijn plaats gehouden wordt. Heel het geval is zwaar genoeg, en als straks de terrasplaat er nog tegen ligt kan het geen kant meer uit. Voordeel van dat eerst te maken: ook hier werd direct aarde in geschept. Schaduwplanten mogen deze hoek opfleuren.
bloembak links voor tuinhuisNadat de plek voor het terras ongeveer uitgegraven werd zetten we enkele stokjes, kwam de waterpas tevoorschijn en keken we of er overal genoeg ruimte was.
alles diep genoeg?Hier en daar nog een beetje bijwerken, worteldoek leggen en dan de “vuile” grond met steentjes die van de oprit komt een beetje verdelen over de oppervlakte. Dat scheelt een rit naar het containerpark, houdt de worteldoek op zijn plaats en zorgt voor drainage en stevigheid onder de balken.
puin verwerkenWant ja, ook hier weer stabilisé, balken, en bij gebrek daaraan alles wat in de tuin nog te vinden was om zware dingen op te leggen. Een aantal betonstenen die ook al ontelbare keren verlegd zijn en loodzwaar wegen kregen eindelijk een laatste rustplaats. betonsteen als steunDe dag daarna was alles uitgehard, en legden we de azobé steenschotten op hun plaats. Hier en daar een beetje inzagen om profielen, deuren en boordstenen mooi te laten aansluiten. Dat is ook de reden waarom de voorste rij en het terras in verschillende richtingen liggen: de ijzeren zijranden van de schotten houden we liever heel, ze zijn de stevigheid van heel de plank.steenschotten leggenOm alles af te werken en te beletten dat de helft (kleine overdrijvingen zijn mij niet vreemd) van onze tuin onder of op ons terrasje spoelt boordden we het geheel ook af. Daar waar de tuin hoger ligt met Ecoplank, waar het gazon quasi gelijk komt met Ecolat. we gebruikten deze materialen al eerder, om de borders af te boorden. De bedoeling is dat ze zo onzichtbaar mogelijk worden onder de beplanting, want zo heel echt mooi is dat natuurlijk niet. Mooiere versies, zoals Cortenstaal bijvoorbeeld zijn echter niet voor onze portemonnee en voor wat het “maar” moet dienen. ecoplank als terrasafboordingOok hier werden op de buitenhoeken ijzeren profielen bevestigd en in een putje beton vastgezet. hoekijzer aan terrasEn dan? Een eerste Ricard op een geïmproviseerde tafel. ricard op 't terrasWij hebben ons een hele tijd geamuseerd met dit project. Echt, geamuseerd. Stel dat je zelf zin hebt om aan zoiets te beginnen: wees welkom om het resultaat eens in ’t echt te komen bekijken.
linkerkant Villa Steenschotrechterkant met zonneterrasVilla Steenschot

Wij zijn er trots op!

THE END

15 gedachten over “Villa Steenschot – 16. kom, zet u efkes

 1. Bart

  Hier geldt zeker: wat je zelf doet ,doe je meestal beter ! Jullie mogen terecht fier zijn op het resultaat.
  Enne, die linkermuur naast de deur loont zich uitstekend om een insectenhotel aan op te hangen 🙂 . Als er genoeg zon komt tenminste. Naar ik kan uitmaken zou dat oost zuidoost moeten zijn?

  1. Heidi Berichtauteur

   Nee, da’s west noordwest. Een insectenhotel komt waarschijnlijk links van het raam, op het smalle muurtje.Ook in de moestuin hangt er één. De tijd van paniek voor een hommel of bij zijn ze hier al lang ontgroeid. De dakoversteek biedt ook voldoende openingen om een mussenpopulatie aan te trekken. Alleen aan de voorkant, de kant naar het eigenlijke tuinhuis is toe.

 2. Eilish

  Hoe schoon is dat allemaal geworden zeg !
  Wat ik me nu afvraag, moeten die steenschotten ook behandeld worden zoals planchettekes van een ‘gewoon’ tuinhuis ? Ik vroeg me dat zo af terwijl ik mijn tuinhuis in een ander kleur aan het steken was

  1. Heidi Berichtauteur

   Neen, dat hoeft niet, hun vorig leven in de betonfabriek heeft die een grijzige patine gegeven. Het kan natuurlijk wel, maar ik ben nooit ijveriger dan nodig 😉

 3. Frederik Grymonprè

  Kan ik even contact met je opnemen ivm de bouw met steenschotten? Wij hebben een project met een zorgboerderij en moestuin in de regio Brugge.
  Alvast bedankt!

 4. Hilde De Meyst

  Hallo Heidi &man,
  je relaas van de bouw van jullie villa steenschot is bijzonder boeiend. Wij moeten onverwacht een stapelruimte herwerken (buurman heeft onverwacht het stalletje afgebroken dat ons beschut voor regen en wind) en ik denk ook in de richting van steenschotten. Mijn hubby is echter niet zo handig, vrees ik. Ikzelf heb als hobby een jaartje houtbewerking gevolgd, maar toveren kan ik nog niet. Ik denk dat we bij jullie in de buurt wonen. Geldt dat aanbod nog altijd dat mensen welkom zijn om eens te komen kijken? Dat zou schitterend zijn. Indien niet, dan interesseert het mij wel om te weten of die steenschotten goed opgewassen zijn tegen vocht. Jullie tuin is trouwens prachtig, en de foto’s ook. Een ecologische tuin is zalig, nietwaar?
  Hilde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s