Waar halen ze het lef?

Witheet ben ik. Woest.

Allé, moet u da voorstellen: hele dagen gezever en gezaag van politie, dorpsgenoten die hier maar sporadisch eens voorbijkomen en gemeente. Nooit klachten van regelmatige gebruikers.
Over “onze” buurtweg, en dat die er toch echt wel gevaarlijk bijligt.
Oenk!? Gevaarlijk?
Ja, als in gevaar voor uw ogen, als de haag een frivool takje speels laat dansen in de lentebries. Wij scheren niet dagelijks, moet je weten (de haag dan, man zijn kin wordt zorgvuldig glad gehouden). Wekelijks een wandeling met de snoeischaar, is dat ook al niet mooi? Alles op fiets- en wandel-ooghoogte wordt kort gehouden, zowel voor kleine als voor grote mensen.
Ja, gevaarlijk als in “slipgevaar”. Alleen in de donkere maanden, want dan durft er wel eens wat afgevallen blad blijven liggen. Ook een beetje modder: als het veel regent spoelt er soms wat uit de hoger gelegen steriele tuin die aan het pad grenst, en dat loopt dan naar beneden tot naast ons geleeg, en wij mogen dan de bonen fretten.
Uit onze tuin spoelt niks weg, omdat wij een beetje kruid onder onze beukenhaag laten staan. Alles wordt netjes op zijn plaats gehouden door grassen, robertskruid, paardenbloemen, orchisjes en op het achterste deel ook mooie mossen.

In de zomer gaan wij daar met de grasmachine over, anders krijgen we klachten dat de nylonkousen van de madams die hun schoothondjes uitlaten (en hun drollen gemakshalve onder onze haag laten liggen) blijven haperen aan een verdwaalde brandnetel.

Buur haalde vroeger nogal eens de gifspuit boven om al dat ongewenst groen te snel af te zijn, maar op mijn vraag bekeken we samen hoe het ecologischer kon. Een bodembedekker en wat bloeiende planten, die langs onze kant een hele dag schaduw moeten trotseren, langs de kant van de buren hebben ze zon na de middag.

Gevolg: kleine maagdenpalm en Geranium nodosum aan onze kant, aan hun zijde van het weggetje grote maagdenpalm, een paar geraniumsoorten, wilde wingerd tegen de aangrenzende gevel, en ook een hop.
Veel groen in de winter, geen gevaar voor slijkstroompjes.
Het duurde even voor alles mooi toegegroeid was, maar dit jaar was de bodem netjes bedekt, de sporadische paardenbloem of weegbree kon indien gewenst makkelijk verwijderd worden, fietsers en voetgangers moesten niet te nauw kijken, en de tegel in het midden bleef moddervrij.

We hebben nog overlegd met de gemeente, om eventueel plantgoed los te krijgen. Njet. Zelfs niet in een plantenkwekersdorp. Zelfs niet voor onbaatzuchtig gebruik op het openbaar terrein. Vooral buur tastte diep in de buidel, ik kreeg en ruilde genoeg voor 15 lopende meter.
Wij zouden het wegje wel onderhouden, zoals we dat al jaren doen. Inclusief dikke drollen opkuisen zodat de schoolgaande kindjes die hier passeren niet met stinkende schoenen in de klas zitten. Ook blikjes, flesjes, pampers, … worden opgeruimd, ’t is geen zicht anders. De pis van wieler- en andere toeristen spoelen we regelmatig van onze gevel. Een gedroomd sanitair plekje namelijk, zo’n buurtweg. Dat ros vlekje, vooraan links.
Blijkbaar is dit de enige foto die ik heb. Het spreekt dat onze twee oudsten zeer verheugd zijn 😉
buurtweg met begroeiingNa de zoveelste klacht bij de politie kwam de bevoegde beambte zelf eens kijken. Besluit: muggenzifterij. We kregen zelfs een compliment van haar, omdat “ons” wegje zo goed onderhouden is. Misschien moet ik morgen met een plumeau even alle spinnen weghalen?

Kan iemand mij dan zeggen waarom er deze morgen gemeentewerkers met een bosmaaier, ontieglijk vroeg en met veel te veel lawaai voor dat uur van de dag alles weggedaan hebben, en dan hun rotzooi nog lieten liggen om argeloze voetgangers tot uitschuivers te bewegen?
Ze mogen van geluk spreken dat ik onder de douche stond, en hun dus niet bij hun schabbernak kon grabbelen.

Zo ziet het er uit nu:
kaalEn kijk eens mee van een beetje dichter: amper een halve dag later dampt daar weeral een dikke drol! Gisteren was dat nog een rijtje geraniums.
dikke drol’t Is nochtans niet dat één en ander niet duidelijk was…
niet duidelijk dat dit aanplant is?De resten zijn tegen onze gevel geschopt. En als straks L., genietend van zijn wandelingske, zijn stok daar op neerzet en onderuit zwiept, wie heeft het dan gedaan? Hé?
hoopjes rottend bladBeetje zieltogend ligt er zelfs bewijs van late bloei: Geranium nodosum is niet meer…
bloem Geranium nodosum
Dat ze daar nog niet van mij vanaf zijn, op dienst leefmilieu en openbaar terrein zeg ik u!

15 gedachten over “Waar halen ze het lef?

  1. Heidi Berichtauteur

   Ik ook. Eerst even afkoelen, en dan beleefd naar de gemeente stappen. Bedankt voor de hulp, als ik een optocht organiseer laat ik zeker iets weten! Achteraf koffie en taart dan 😉

 1. Eilish

  Het deugt niet jong om langs een openbaar wandelpad te wonen. Hier van ’t zelfde, wel veel breder en met klinkers gelegd. Maar wie denk je dat het onkruid om de zoveel tijd wegdoet omdat de mensen anders scheef naar mij kijken om de vuiligheid ? Ja, ja, …
  De vorige keer toen de gemeentewerkers het aansluitende plantsoentje opkuisten heb ik gevraagd of zij dat eens niet konden doen. Gevolg : met de bosmaaier het onkruid tot de stenen afdoen en de volgende week stond het er weer fris te wezen. ZUCHT !
  Schandalig dat ze bij jullie zomaar mooie planten wegdoen, je bent meer dan terecht boos !

 2. Menck

  De maatschappij vergaat door mierenneukerij en muggenzifterij. Toeme, zeg, Ik zou ook woest zijn bij een dergelijke vaststelling.
  Het druist helemaal in tegen mijn principes, maar om van alle gezaag en miserie af te raken, zou ik de gemeente voorstellen dat ze het wegje compleet betegelen. En vervolgens zelf alle achtergelaten rommel opruimen. Want ik veronderstel dat dit een publiek wandelpad is en dus onder gemeentebevoegdheid valt.

  1. Heidi Berichtauteur

   Dat betegelvoorstel hebben we al gedaan (idd, om van alle miserie vanaf te zijn): njet.
   In theorie is het gemeentebevoegdheid, maar de enige keren dat hier iets gebeurt is deze periode met de bosmaaier (vorig jaar waren het blijkbaar slimmere mensen, die wél het onderscheid maakten tussen aanplant en onkruid), en binnen een paar weken met de bladblazer. Ook miserie: al het blad dat ik als mulch gebruik wordt dan mee weggeblazen.
   Verder komt de wijkagent van lente tot nu bijna wekelijks anonieme klachten overmaken, vooral bij onze buren. Over haagtakjes…

 3. hoow@huis met tuin

  Wooww!!! mijn haar staat al recht in jou plaats. Maar inderdaad even uitrazen voor je naar de gemeente stapt. en resoluut maar vriendelijk volhoudend op je strepen staan. De foto’ s zeggen genoeg. Zo’n proper wegje dat het eerst was. Ik kan je een hoop foto’s bezorgen van trage wegen langs hier die der 100 keer mottiger uitzien en waar je bijna niet met de fiets door raakt.

 4. madame boerenerf

  Zo grof! Het is geen cadeau om naast een wandelpad te wonen. Ik kan er over meespreken. Wij proberen het ook zo goed mogelijk te onderhouden maar hebben toch ook al eens de wijkagent aan de deur gehad met klachten van mensen uit de buurt. Hopelijk komt er een oplossing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s