Bonusdagen

Heerlijk toch, zo’n herfst? Wanneer je niet moet verlangen naar buitenlucht, omdat het gewoon geen weer is om binnen te blijven. Extra dagen om te genieten…
Ziehier een lijstje bonussen.

De voederplaatsen werden in orde gemaakt. strooivoer en vetbollen met gulle hand uitgedeeld. Ik hing en legde één en ander op “strategische” plaatsen, zodat ik deze winter vanuit villa Steenschot misschien toch van een beetje dichter kan loeren.
De mezen hebben zoiets rap door, en komen hun voorraad wintervitamientjes geregeld bijtanken. Andere vogels vinden ook de weg, maar houden het voorlopig nog bij wat ze zelf vinden. Vooral de bessen van de Cotoneaster van de buren en de zaden van Echinacea zijn populair.
echinaceaDe twee bloembakken op de oprit staan er, zijn beiden gevuld en al gedeeltelijk voorzien van plantgoed. Tulpen, narcissen, krokussen en sneeuwklokjes zitten klaar om in de lente voor kleur te zorgen.

Het gras achteraan groeit, het onkruid houdt zich gedeisd. Alleen de kruipende boterbloem, die probeert om opnieuw terrein te winnen. De kippen lopen in een nieuw verenkleed en slapen sindsdien weer in de moerbeiboom. Zolang ze op hun terrein blijven is er geen reden om vleugels te knippen, maar wee hun schone pluimkes als ze ontsnappen! Ze zijn nog maar met twee, eentje is verhuisd naar de eeuwige kiekenhemel.
Die moerbeiboom staat er nu nog prachtig bij, met een geelgroen bladerdak dat majestueus uittorent boven de lege moestuin, en nog eventjes de achterliggende wijk verstopt.
moerbeiboom in herfsttooiDe stapel met resten steenschot en boordstenen werd ook weer wat kleiner: een composthoop met drie vakken is bijna klaar. We vergeten nog steeds dat het winteruur is, en dat onze projectjes niet meer op een namiddag gedaan geraken.
Er werd in de eerste bak al een begin gemaakt met de inhoud van ons compostvat. Dat wordt na het zien van de eerste-kwaliteits compost van schoonbroer wellicht de vierde (bewaar)bak.
compostbakken in wordingDe serre is bijna leeg. Twee tomatenplanten mogen nog even blijven staan, er hangen een paar dikke trossen aan die nog kleuren. Ook cayennepepertjes en enkele soorten basilicum blijven nog doorgaan. Deze week riskeer ik nog, de temperaturen blijven nog boven nul.
In een hoekje achteraan komt de winterpostelein weer kijken. Dat zaait zichzelf inderdaad uit. Geen erg, lekker genoeg!

Een hele namiddag koffie drinken met een vriendin, op ons zonneterrasje. Gewoon, in een doordeweeks truitje, niks geen dikke sjaals of verkleumde handen. Zalig.

Net als bij Ludo staan hier ook weer rozen in bloei. Inderdaad, zoals hij opmerkt, donkerder van kleur dan in de zomer. Aan de knoppen te zien gaat het nog eventjes door.

Onder de notelaar lag een massa bladeren, waarvan een deel nog in hoopjes ligt te wachten (ik had wellicht iets gezien dat voor enige afleiding zorgde) en een deel bij wijze van dekentje over een moestuinperk gegooid werd.  Buurman kwam de grasmachine lenen, en bracht ook nog een lading bladeren mee. De noten ben ik buiten vergeten, realiseer ik mij nu. Misschien zijn de kauwen er mee weg, misschien kan ik ze morgen toch nog binnen halen.
Pompoenen, courgetten en de allerlaatste komkommers werden geoogst. Ook aubergines en paprika’s zijn geplukt (en ondertussen verwerkt in een stoofpotje).

De houten tuintafel werd met reiniger en water bewerkt, en staat nu binnen te drogen. Voorlopig lijkt het een gigantische deur (naar Narnia?) die zomaar in een muur verscheen, maar eind december een tiental extra plaatsen levert om feestvierders te zetten. Nu kan dat nog niet, eerst nog even plaats houden voor de Luisterhuizen.
deur naar NarniaDe achterste ruiten zijn weer spic en span. Man wilde er werk van maken vóór onze vingers aan het aluminium zouden vast vriezen, en met twee gaat zo’n klus verbazend goed vooruit. Ons zicht op de tuin is een tikkeltje helderder nu.

Enkele kilometers verder was het eveneens mooi en droog weer, en daar lag nog een hoop onderdelen om een serre ineen te boksen. Eigenlijk is zoiets een grote meccano, gecombineerd met waterspelletjes: schoonzus en ik wasten aluminium profielen en rubbers af, de mannen monteerden alles, en na een dagje stond er een glazen huisje in hun groententuin. Als je goed kijkt zie je de geitjes op de achtergrond staan kijken. Dat deden ze heel de dag, of gsm’s uit broekzakken pikken 😉 en alles wegduwen dat tegen “hun” omheining werd gezet. Enkele gesneuvelde ruiten moeten nog vervangen worden, maar dat komt wel goed. Grote dank aan neef M, die enkele dagen voordien de grond al kwam “effenleggen”.
serre bij schoonbroer- en zus
Ook grote dank aan schoonzus en schoonbroer, die bij het pintje na de bouwwerken achteloos een envelopje in onze handen duwden. Iets wat “verzekers” bij ons beter paste dan bij hun, een promostunt of zo die verkeerd geleverd was. Of hoe kleine dingen toch zoveel plezier kunnen doen.
naamplaatje Villa SteenschotEn zo is de vakantie weeral voorbij gevlogen.

10 gedachten over “Bonusdagen

 1. Fries

  Bedankt voor de lovende woorden ten aanzien van mijnen compost, voor de helpende handen bij het opbouwen van onze serre en voor het skoon blogpostje. (En over dat ene vergeten letterke in afleidi’n’g val ik niet zulle! 😉
  PS 1 De groeten van Blek en Bjoetie!
  PS 2 Ik verstuurde een serrekiekje!

  1. Heidi Berichtauteur

   Ah, dat lettertje had ik zelf ook gezien, en dan was er weer iets dat mij afleidde…
   Blek en Bjoetie kregen een eervolle vermelding, en het serrekiekje is nog toegevoegd. Als onze compost al de helft zo schoon is als die van jullie ben ik heel blij!

 2. Menck

  Je hebt, middels deze blog, het begrip ‘steenschot’ een boost van jewelste gegeven. Nu die compostbakken weer: ik sta er met bewondering naar te kijken. Ferm gedaan, zeg.
  Zelf wil ik nog een tuintafel vervaardigen uit steenschotten, maar ‘k heb voorlopig nog het gepaste onderstel niet gevonden.

  1. Heidi Berichtauteur

   tip: wij vonden voor allerlei ijzerwerken een smid/lasser die zijn job meer dan behoorlijk verstaat, en onder andere onze rozenboog, maar evenzeer ballustrades voor binnen op de mezzanines van de jongens maakte. Als je aan zoiets dacht mag je het gerust laten weten, dan stuur ik je zijn gegevens door.

 3. els

  Blijkbaar genieten wij van dezelfde bonussen….Door mijn kleine tuin wel in ‘mini versie’ weliswaar. Hopelijk kunnen we nog geruime tijd genieten van onze bonusdagen want hou niet zo van de winter maar we moeten erdoor hé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s