Weer gewoon gewoon

Vanaf morgen weer wekkers, slaapkoppen aan tafel, op ’t gemakje een koffie als heel de bende vertrokken is, en dan een zee van tijd om vanalles te doen. Vanalles. Héél veel.

Om niet te blijven steken in de fase van denken wat ik allemaal zou kunnen doen, doe ik af en toe van “laten we een projectje beginnen”.
Op de planning: eens kijken welke concept-logjes gerecycleerd kunnen worden, en de rest verwijderen. Dat kan bij dat tasje koffie wel, denk ik. Kalmpjes beginnen, niewaar?

Ook nog leuk: beetje plamuur opschuren (die hangt daar al eventjes) en dan de deur van ons kleinste kamertje verven. Aansluitend daarop kan de inkomhal grondig onder handen genomen worden. Man moet dan nog maar eens naar de schrijnwerker bellen, hier is een verzekeringsdossiertje met een kapot raam dat maar blijft aanslepen. Zolang dat raam  niet ok is moet de inkomhal wachten.

Garage. Zucht. we dachten dat Villa Steenschot soelaas zou bieden, maar helaas… zoveel “gerief” dat een mens verzamelt, ’t is ongelooflijk. Ik ben niet echt fan van Marie Kondo, maar ik ga mij toch wel eens deftig afvragen waar ik blij van word en wat definitief weg mag. Vandaag maakten we een aarzelende start, maar Man des huizes zijn humeur kelderde, dus stopten we en dronken koffie.

Ergens in de lente willen we de laatste kamer boven afwerken. Vroeger slaapkamer van de twee oudsten, nu kot van Man. Officiëel heet die ruimte bureau. Creatieve breinen zien dat daar wellicht in. Enfin, ook de hele reutemeteut daar: plafonds uitbreken (waterschade vorig jaar), mogelijk isolatie vervangen dankzij datzelfde water, muren bijplamuren, vliesbehang, verf, dat soort leukigheidjes. Nee, niks sarcasme te bespeuren hier, ik doe dat echt graag. Daarna wordt het nog plezanter: een helemaal lege ruimte inrichten. Yes!

Daarna zal het buiten-weer zijn: zaaien en planten in moestuin en serre, en ons zonneterrasje uitgebreid testen. Het perk achter de moestuin mag beplant worden, en hier en daar is nog ruimte voor wat experimenteren. Ik kocht alvast een nagelborsteltje, ’t zal van pas komen denk ik.
Mogelijk stuur ik ook opnieuw een moestuin-nieuwsbrief, of serre-nieuwsbrief. Enkele jaren geleden deed ik dat als grap naar schoonbroer en schoonzus, die eigenlijk ook wel wat groenten van eigen kweek wilden. Anderen “abonneerden” zich ook (uitschrijven kon niet!)… De brieven staan op mijn harde schijf en zijn een dagmaandboek van dat jaar moestuinieren. Best wel grappig om nu terug te lezen. Misschien serrebrieven nu, en mogelijk met de vraag om aanvulling van alle ervaringsdeskundigen.

Ook buiten, maar al één dezer dagen aan te beginnen: een old-school herbarium. Je weet wel, zo met gedroogde plantjes en bloempjes en een mooi etiket met botanische info en vindplaats en al. Nu al beginnen, want er staat al veel in bloei, en november volgend jaar moet het af zijn. Sommige dingen dreigen dus te verwelken, nog voor ik ze gezien heb. Verplicht in de opleiding herborist, maar eigenlijk pruts ik wel graag aan al zo van die dingen. Ik wil het liefst iets dat bruikbaar blijft, dus geen plukseltjes uit exotische gebieden, maar een boek over en uit onze tuin. Nadat de docent het beoordeeld heeft wil ik er eventueel nog recepten, foto’s, tekeningen,… bij steken, zodat het echt de geschiedenis van ons “biotoop” kan vertellen. Een uitdaging, dat spreekt.

Lange-termijn dingen zijn er ook. Een project waar dit ding voor in mekaar geknutseld werd.
knutselwerkjeDankuwel Bart voor de tip, de beste ideeën komen zeer vroeg op een nieuwjaarsmorgen blijkbaar 😉 . Meer vertel ik niet, het resultaat wordt gepubliceerd als alles lukt.

Nog lange termijn: De Verbeelding Book Challenge. Ik lees veel, en meestal kies ik wat er op dat moment in het oog springt in de bib. Dat kunnen de nieuwe boeken zijn, of bepaalde thema’s die in de kijker gezet worden, of boeken die in de net-terug-binnen-kast staan. Op dat gebied ben ik geen vrouw-met-een-plan. Ik keek in mijn “ontleenhistorie” naar het aantal boeken, telde er ook de geleende van vriendinnen en de Verborgen Parels (gratis e-books van de bib, nog tot 20 januari) bij, en kom aan meer dan honderd gelezen boeken. Ik vind het wel een fijn idee om een beetje bewuster op zoek te gaan naar “iets” om te lezen. Mogelijk neem ik er de uitdaging van 2015 nog bij. Ik ontdekte die lijst pas zowat halverwege vorig jaar, en dat leek mij wat laat om te beginnen. We zien wel, niks moet, alles mag.

Niks moet, alles mag. Klinkt goed hé? Laat dat dan ook mijn grootste project voor 2016 zijn. Proost!

 

 

16 gedachten over “Weer gewoon gewoon

  1. pianoliedvandemaand

    Leuk, al die plannen. Vooral veel plezier ermee. Ik had ooit een herbarium die ik moest maken in het kader van mijn licentiaatsopleiding, maar een aantal jaren geleden heb ik die moeten wegdoen omdat alles aangestast bleek door schimmel en beestjes 😦 Moeilijk om lange tijd deftig te bewaren, zo’n herbarium…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s