Dagen zonder vlees: we doen weer mee

…maar sjjjt! Niet hardop zeggen. De zonen hebben het (nog eventjes) niet door, en dat scheelt een hoop gezaag.
In eetgewoonten maakt dat niet veel uit: wij eten niet dagelijks vlees of vis. Maar om één of andere reden geeft DZV in die puberbreintjes een signaal dat er moet gezeurd worden. Niet uitzonderlijk hoor, dat zeuren. Wel vlees op tafel? Dan is het te taai, of te rosé, of niet pikant genoeg, of te weinig, of…altijd iets, dus daar laten we het niet voor. Eten wat de pot schaft, zeg maar.

Gisteren was die pot tot op de bodem leeg, iedereen vond het lekker: risotto (met zoete puntpaprika, worteltjes, champignons, peultjes, venkel), rijkelijk bestrooid met parmesaan en peterselie. Omdat ik dat altijd klaar maak met witte wijn, maar geen volledige fles, hadden we zelfs nog een glaasje om er bij te drinken.

Vandaag vertrek ik naar de les op het moment dat er gekookt moet worden, en moet man des huizes dus iets verzinnen binnen het thema. Geen nood, pasta is een dankbaar begin, en groenten zijn hier altijd genoeg in huis. Benieuwd wat er op mijn (microgolf) bordje zal liggen straks.

Voor de volgende dagen moet er wel wat gepland worden, want zo à l’improviste blijft het misschien wel duren, maar zeker niet gevarieerd genoeg. De recepten op de website zien er vaak heel lekker uit, maar slaatjes en soep reken ik echt niet als volledige maaltijd. Dan staan ze hier zéker na een uur al terug met kreten als “honger!”, “moeder, voedsel !” enzomeer…
Gelukkig is er op Pinterest en elders veel culinaire inspiratie te vinden.

Heb je zelf een succesrecept? laat het vooral weten dan!

 

Advertenties

20 gedachten over “Dagen zonder vlees: we doen weer mee

  1. ludorutten

    Met quiches alleen al kan je tientallen lekkere maaltijden klaarmaken. Al meer dan 35 jaar, elke dag, verzorg ik hier de vegetarische keuken en behalve de zoon, een neanderthaler qua eetgewoontes, zeurt er niemand. grts

    1. Heidi Berichtauteur

      Quiches en vegetarische pasta’s staan hier ook dikwijls op het menu. En dat zeuren, da’s voorlopig een basislevenshouding bij een aantal exemplaren hier 😉

  2. Menck

    Ook mijn madam en ik tekenden dit jaar voor het eerst in. We minderen sterk qua vlees en vis, maar de twee volledig laten schieten, zal wellicht niet lukken.
    O ja: als er me iemand wat tips voor ‘snel klaar’-veggie kan offeren, dan hoor ik het graag. Lang kokerellen is te onzent na de vermoeiende werkdagen écht geen optie. En ik heb zo het idee dat de meeste vegetarische recepten veel voorbereiding vragen.

    1. Heidi Berichtauteur

      Dat idee heb ik ook altijd, ik word al moe bij het noteren van het boodschappenlijstje. Lekker en snel: pasta met variatie aan groenten, en een schep room of mascarpone voor de smeuïgheid.

  3. misssexandthecity

    Mijn zoon is hier een carnivoor van het ergste soort, volgens mij heeft hij nog de genen van een Neanderthaler en aangezien ik voor Paleo heb gekozen is 40 dagen zonder vlees een serieuze uitdaging, maar ik ga proberen om 2 dagen per week geen vlees te eten,….er moet wat uitdaging zijn in je leven hé 🙂

  4. lefabuleuxjardin

    Oudste vegetarisch puber zaagt hier ook altijd, nooit genoeg en nooit goed genoeg. Jongste puber eet alles en zaagt niet, maar kan/mag niet alles eten … dus ik doe aan aparte kommekes en restjes keuken. Altijd te veel maken van iets ( bonen, aardappelen, rijst, gegrilde groentjes, …) om dan de volgende dag de restjes met iets anders te combineren ( in de quiche, de soep, de wok, …) ‘ t is dus altijd wel een beetje à l’improviste, afhankelijk van wat er over is. Alhoewel ik me wel kan voorstellen dat dat met al uw mannen moeilijk is om nog iets “over te hebben”

  5. Eilish

    Als het veggie moet zijn smijt ik graag van alles samen in de wok (bij jou zullen dit dan 3 wokpannen moeten zijn vermoed ik) Aubergines, pompoen, pastinaak, boontjes, knolselder, aardappelen en soms nog andere variaties. Soms doen we het enkel met de groenten, soms gaan er veggie balletjes bij (die van Colruyt vinden we hier nog wel lekker als ze wat meegestoofd zijn)
    Onder impuls van grote dochter wordt hier ook veel minder vlees gegeten. Deze week at ik nog eens een biefstuk (was maanden geleden) en eerlijk waar, het heeft uren op de maag gelegen.

    1. Heidi Berichtauteur

      Bij die vleesvervangers heb ik nog niet echt veel lekkere dingen gevonden, alleen de producten van Alpro vind ik te doen. Vanalles bijeensmijten, daar zijn we hier in gespecialiseerd 🙂

  6. Monique

    http://10xgezonder.nl/indiase-curry/ Is er al eentje uit de categorie snel
    Ook een aanrader : moussaka met rode linzen ipv gehakt. Niet te onderscheiden van die met vlees voor je zonen.
    En een portobello gebakkken tussen een broodje vind ik persoonlijk lekkerder dan een hamburger
    En eentje voor de zondag : bladerdeegflapjes met gebakken zuiderse groenten en geitenkaas als voorgerecht en bloemkoolsteak met bearnaise als hoofdschotel

    Nog ??

    1. Heidi Berichtauteur

      Laat de recepten maar in de mailbox vallen 🙂
      Die portobello, is dat niet heel sponzig van structuur? Het zijn hier sowieso al geen grote champignonnenliefhebbers…

  7. fiekefatjerietjes

    Met een vegetarische lasagne of moussaka kan je iedereen verleiden! Of maak eens gevulde paprika’s met rijst (een receptje met mango op mijn blog) klaar? Of zelf pizza’s maken, rijkelijk belegd met geroosterde groenten? Zó veel mogelijkheden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s