DZV- week 1

Een overzichtje. Je weet maar nooit dat ik ooit een kookboek wil uitbrengen…

We begonnen met een risotto. Tiens, vorig jaar deden we dat ook. Mooi meegenomen: zoon drie was er niet, die verafschuwt rijstgerechten. Voor het kookboek: hier hebben we voor vier personen en een muis (jongste) 500g droge risottorijst en een grote kookpot gestoofde groenten nodig. Op. Tot het laatste kruimeltje.

Dag twee stond man achter het fornuis, en was het pasta. Samen met gestoofde aubergine, peterseliewortel en gewone wortel met wat kruiden en mascarpone door de pasta geroerd was dat een behoorlijk vullend gerecht. Gelukkig maar, want toen ik ’s avonds na de les thuiskwam zag ik ongeveer scheel van de honger.

Vrijdag was er een “ons-moeder-had-geen-zin-om-te-gaan-winkelen” ovenschotel. Supergemakkelijk! Je kijkt rond in keuken, koelkast, diepvries wat er nog allemaal aan eetbaars te vinden is. In ons geval waren dat restjes groenten (van gisteren, met mascarpone, en in de diepvries zo’n paar van die potjes met restjes die zelfs niet genoeg zijn voor één persoon). Ook een halve zak quorngehakt, en in de kelder nog wat aardappelen die nodig op moesten. Ik word altijd blij als er gedoemde overschotten creatief verwerkt kunnen worden.
– een uitje stoven, quorn erbij, beetje tomatenstukjes en een glas rode wijn, stevig kruiden en lang genoeg laten bakken
– ondertussen alle groenten bij mekaar in een grote pot, blikje chilitomaten erbij, en laten garen. Magisch ingrediënt: gerookt paprikapoeder. Mannekes, zo lekker!
– aardappelen in schijfjes snijden en koken
– een ovenschotel klaarzetten, daar een laagje van het quornmengsel in, aardappelschijfjes er boven, groentensaus er op, en naar keuze afwerken met gewone geraspte kaas of verkruimelde feta
– nog even in de oven om alles goed warm te hebben en de kaas te laten korsten of kleurenvegetarische ovenschotel met fetaAls het heerlijk begint te ruiken in de keuken roep je je kroost aan tafel, en merk je dat het smaakt. Zeker met een glaasje rode wijn, ah ja, de overschot van de fles weetjewel 😉
Er werd een portie ingevroren, waarschijnlijk nét genoeg voor een prinses.

Zaterdag was er eetfestijn van de fanfare. Zonen en man liepen rond als garçon en afruimers, ikzelf stond achter de toog aan de glazenafwas. Eten wat de traiteur mee had: vlees of vis met saus, kroketjes en warme en/of koude groenten. Dat eten gebeurde tussen alle bedrijvigheid door, en zoals altijd is honger de beste saus. Helaas niet zonder vis (ik) of vlees (de rest van de familie) vandaag. Gemiste kans: achteraf hoorden we dat de kok een kleine portie vegetarisch meehad, maar daar liever geen reclame voor maakte. Dju toch!

Zondag werd het recept van Fieke getest (aanrader, echt njomnjomnjom!), met aangepaste hoeveelheden. Voor zes personen namen we 450g rijst, een courgette, een extra rode paprika en wat wortelen, allemaal in blokjes gesneden. Hoeveelheden rozijnen en pijnboompitten werden verdubbeld. Onze vertrouwde winkel is tijdelijk toe wegens verbouwing, en sommige dingen vonden we niet. Tofu-gehakt en meer dan 1 rijpe mango: niet gelukt. Het werd dus “veggie” gehakt (waar nergens op de verpakking te vinden was wat voor soort dan wel) en één mango.
Vanaf het eerste moment, toen de kruidenmix in de pot ging samen met olijfolie en ajuintjes, was het al duidelijk dat dit niet meer stuk kon. Zoon drie zijn liefde voor mango wint het hopelijk van zijn afkeer voor rijst…
Op het einde werd er wat “op vraag” gevuld: zoon twee lust geen pijnboompitten, en alleen oudste en ikzelf zijn “stekezot” van verse koriander. Veiligheidshalve werd die opgediend in een apart potje, dat helemaal leeggeraakte.
gevulde paprika met mango
De rijst die teveel was om in de paprika’s te doen staat koel met een halve paprika van jongste (toch een behoorlijke portie hoor), en wordt morgen met veel plezier opgegeten in plaats van de onvermijdelijke pizza’s die bij de verjaardag van zoon twee horen. Voor elk wat wils 😉

Bijkomende uitdagingen: maximum 1 keer per week rijst of couscous of granen, en maximum 1 keer pasta. Deze week al mislukt…
Verder willen we hier zo weinig mogelijk weggooien, en minstens één keer per week wat aan diepvriesopkuis doen.

Advertenties

17 gedachten over “DZV- week 1

  1. Menck

    Wij doen om de andere dag mee. Kwestie van geen afkickverschijnselen te vertonen. 😉
    Je receptsuggesties zijn alvast vreselijk welkom!

    1. Heidi Berichtauteur

      Ikzelf eet bijna geen vlees, dus weinig afgekick aan. De zonen vinden het moeilijker. ’t Zou voor mij erger zijn als ik mijn snoeperijen zou moeten laten: koeken, wafels, cake… en een glaasje wijn, dat wordt hier ook wel geapprecieerd. Recepten die lekker zijn worden gepost!

  2. zem

    Hoewel wij al meer dan 45 jaar vegetarisch eten. neemt mijn creativiteit bij het samenstellen van de maaltijden wel eens af. Heel leuk om hier weer nieuwe inspiratie op te doen. Vooral de niet al te bewerkelijke, maar toch lekkere recepten spreken mij erg aan.
    Ik blijf kijken 🙂

    1. Heidi Berichtauteur

      Datzelfde heb ik met de vlees-groenten-aardappelen toestanden. We vervallen nogal dikwijls in dezelfde gemakkelijkheidsoplossingen…
      Sinds “donderdag-veggiedag” is vegetarisch meer en meer gewoon hier, maar ik vind het nog altijd een beetje meer voorbereiding vragen qua inkopen en variatie.

  3. AnneTanne

    Ik kook vrijwel altijd vegetarisch (manlief durft al eens vis of bio-kip klaar te maken), dus wij doen niet mee met DZV, wegens geen uitdaging aan.
    Je schrijft: ‘maximum 1 keer per week rijst of couscous of granen’… Heeft dat een reden?

    1. Heidi Berichtauteur

      Dat bevat volgens de dietiste (die manlief zijn gewicht mee naar beneden hielp brengen) veel meer calorieën dan aardappelen. Eigenlijk zou de keuze zelfs tussen pasta en granen moeten gaan, en dus zes dagen op zeven aardappelen. We kiezen sowieso voor volkoren- of zesgranenvarianten, dat is al een betere keuze dan witte rijst en gewone pasta, omdat er dan energie gevraagd wordt om de extra vezels te verteren. Wat mij betreft zou het anders alle dagen pasta mogen zijn, lekker en heel veel variatie in een handomdraai…

      1. AnneTanne

        Inderdaad, dat klopt… Maar laat een teveel aan calorieën hier in huis nu echt geen probleem zijn. (En vandaar dus wellicht ook dat mijn gedachten die richting niet opgingen…)
        Wij eten eigenlijk amper een keer per week aardappelen (ik lieg, gisteren aten we tartiflette, en eergisteren bakte manlief frietjes van onze eigen aardappelen…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s