The Crystal Ship in Oostende

Geheel vrije dinsdag in het vooruitzicht, man die onderweg naar het Nederlandse werk even jongste en wat vrienden zou afzetten aan de Efteling, en ze ‘s avonds ook weer zou ophalen, en drie jonge gasten in huis die de helft van hun vakantie verslapen.

Tijd voor actie! Street Art, daar scoor je nog wel eens mee bij de jeugd, en zeker als je de artiesten nog in actie kan zien. De naam Roa deed het helemaal.
Vriendin die in Oostende werkt werd verwittigd, we konden tijdens haar middagpauze of na haar werk nog even afspreken. De zonen vinden haar ook “een toffe”, dus had ik nog een argument meer om een dagje Oostende met mijn drie oudsten te plannen.

Een schot in de roos! We vertrokken in druilerige regen, maar toen we arriveerden aan zee was de zon overtuigend aanwezig. We parkeerden op een gratis parking aan de rand van de stad, en wandelden in een klein halfuurtje naar het Achturenplein, waar je info kan krijgen over het festival en een plannetje en lijst van kunstwerken met hun locatie kan oppikken. Als je dat doet: kijk even links naast de deur voor je binnenstapt.

muurschilderijtjes van Jaune en Pol Cosmo
Ook aan de overkant kijken als je weer buiten komt.

Isaac Cordal laat kleine ventjes halsbrekende toeren uithalen

insect van Pol Cosmo

We wandelden, bewonderden, aten op een bankje in de zon heerlijke pizza van een Turks bakkerijtje, verwisselden synchroon van been als er mensen voorbij ons bankje stapten, deden gekke danspasjes bij elke auto die passeerde en hadden een heerlijke dag.

pizza van de Turkse bakker
Echt een aanrader, al zou een goede kaart met een juist overzicht van de werken wel mogen. We hoorden dat er wel een fiets- en wandelroute beschikbaar zou zijn vanaf 10 april, wanneer alles af moet zijn en het festival afgesloten wordt met een hele dag vanalles en nog wat. Wij deden het te voet, maar hebben bijlange niet alles gezien. De afstanden zijn behoorlijk, en we gingen onder het motto “alles kan, niks moet”.

Datzelfde motto hanteerden de kunstenaars ook, denk ik. Sommige werken waren al helemaal af, soms was er alleen nog maar een effen geschilderde muur te zien, sommigen waren ijverig bezig en op andere plaatsen stonden lege hoogtewerkers. Zondag moeten jullie creaties wel te bewonderen zijn hé mannekes!
Alle info vind je hier.

PixelPancho aan het werk

detail van het werk van Roa

aanzet van muurschildering van Faith 47

grijs appartementsgebouw opgefleurd door Fintan Magee

detail Fintan Magee

Fintan Magee aan het werk

3D kunst van 1010

‘s Avonds belandden we weer op hetzelfde pleintje en genoten in het zonnetje nog wat na. Ook enkele kunstenaars zakten af naar daar. Vriendin arriveerde, en samen gingen we nog eens tot bij de muur die Roa onder handen had genomen (vlakbij) en daarna naar een gezellig cafeetje met zeer ongezellige obers. Echt, hoeveel moeite kost het om vriendelijk te zijn? (Dat was ons heel de dag al opgevallen, hoeveel zure gezichten er te zien waren).
Gelukkig vrolijkten mijn jongens de stad wat op met hun spontane invallen. Luidkeels meezingen met de muziek van de winkelstraat, monkelend het vrouwelijk schoon een score geven, één of ander versierders-danspasje-rijmpje volledig synchroon declameren, en als afsluiter van de dag een druk kruispunt oversteken als volleerde Thot-walkers. Echt, ik lag in een deuk. Zo drie achter mekaar, die er helemaal voor gaan. Blij dat ik hiervan kan genieten en mag meedoen met die zotte bende van mij.

 

Advertenties

22 gedachten over “The Crystal Ship in Oostende

 1. Hilde

  Maar zo tof! Daar zitten echte kunstenaars tussen hé. En inderdaad: vriendelijk zijn kost niet veel :-). Ik heb mee genoten enkel en alleen door dit te lezen, zo fijn.

 2. Marthy

  Wat mooi, die kunstwerken, echt genieten. En fijn dat je ook kan genieten van drie van die jonge gasten. Wat is er als moeder nou niet leuker om te zien dat je kinderen plezier maken, of ze nu jong zijn of al wat ouder.

  1. Heidi Berichtauteur

   Er zijn zo een 20-tal van die hele grote, en de kunstenaars gaan ook regelmatig van op een afstand kijken hoe het er uit ziet. Verfwerk, wandelwerk en hoogtewerkerswerk. Veel werk dus, inderdaad.

  1. Heidi Berichtauteur

   Meer nog, we zijn zelfs aan ’t nagenieten. Ik wil zeker nog eens terug om de rest te bekijken, liefst per fiets, want de afstanden zijn echt wel de moeite.

   1. Fries

    Vraag eens aan jouw West-Vlaamse man des huizes dat hij ook ne keer luistert. Onze WTV-reporter zegt immers écht wel 2018! Of vervormt het geluid als het over de provinciegrenzen gaat? 😉

    1. Heidi Berichtauteur

     Dat filmke is bewerkt ondertussen, zeker weten. De stem klonk gisteren anders, er was een reporter in beeld (nu niet) en ik heb dat laatste stukje kweenioeveelkeer opnieuw gespeeld om zeker van mijn zaak te zijn. Aiai, ik had nochtans maar één wijntje gedronken gisteren…

 3. Jan Suys

  Als ‘aangespoelde’ Ninovieter in Oostende ga ik straks beginnen aan deel 2. Met iPad in de hand(overal gratis wifi) en Kodak om de nek. Echt prachtig hé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s