Keukenverbouwingen – 1. Informeren

Ergens in januari 2016 werd het geopperd: volgend jaar.
Na twintig jaar is onze – toendertijds – goedkoopste  van Ikea aan vervanging toe. Onze witte keuken in 16mm meubelplaat heeft gedaan wat ze moest doen, en nu is ze een beetje afgeleefd.
Nieuw! Oh, da’s beter dan in een snoepwinkel mogen rondlopen!

Ik vroeg al eerder wat do’s en don’ts zijn (dank voor de mails en reacties!), we gingen naar de Bis-beurs, er kwam al een offerte voor een spanplafond, er is een moodboard op Pinterest, we deden ideetjes op bij anderen, er werden plannetjes gekrabbeld, een uitgebreide infovoormiddag bij de keukentoestellenwinkel is gepland en sinds zo ongeveer een half uur weten we wat we al vermoedden: de muur mag er uit!

de plannen
Leve architecten die nog weten hoe ze het twintig jaar geleden aanpakten, en echtgenoten die zomaar het bestekmapje “dak” tevoorschijn kunnen toveren.
De muur tussen ’t vuil gangske en de huidige keuken is geen steunmuur, we moeten niet meer in voorwaardelijke wijs spreken.

veel te smalle gang
Driewerf hoera: kappen, breken, kruiwagens zeulen! Vergeef mij mijn enthousiasme, maar na al die jaren wasmanden door een té smalle doorgang sleuren, ontelbare keren opengehaalde knokkels omdat er toch weer ergens iets in de weg stond/lag/hing, mag die muur weg. Weg!
Er komen kasten die rug aan rug zullen staan met de keukenkasten. Schoenen, sportgerief, reserve handdoeken en buitenetengerief: eindelijk ruimte genoeg, netjes weg achter een kastdeur.

schuifdeur-toe
schuifdeur-open

De schuifdeur blijft, maar zal vanuit de keuken niet meer zichtbaar zijn als ze open is. Weg achter kasten, maar wel bereikbaar vanuit de gang. Je weet maar nooit dat er iets aan zou schelen, het is niet de bedoeling om dan een halve keuken weer af te breken. Anders zouden we als ze dicht is ook een open gat hebben, ah ja, de muur mag weg!
De keuken wordt een kastdiepte kleiner (40 cm), maar dat kan geen kwaad, we zullen onze danskes kunnen blijven plaçeren.

Iemand puin nodig voor onder een tuinhuis? Gratis op te halen!
Ik wou al direct beginnen, maar ik mag nog niet 😀

Advertenties

21 gedachten over “Keukenverbouwingen – 1. Informeren

 1. Menck

  Voor straks: veel werkgenot!
  Tip: bied je keuken gratis aan op 2dehands.be. Er zijn altijd geïnteresseerden. (Die – leve de lusten en niet de lasten – de keuken bovendien zelf komen uitbreken.)

  1. Heidi Berichtauteur

   De zonen kijken uit naar de sloopwerken, ik vooral naar alles daarna.
   De kasten blijven waarschijnlijk, mijn muzikanten willen van een stuk garage een repetitiekot maken, of een fitnessruimte, of alletwee. Spoelbak, vaatwas en gasfornuis zullen wel op tweedehands verschijnen. Maar ook hier: als ze de kasten willen voor hun kot, mogen ze helpen uitbreken. Win-win.

 2. lefabuleuxjardin

  Wat een enthousiasme, zelf heb ik het een beetje gehad met stof, plaaster en verf met uitstelgedrag als gevolg… er moet nog een living afgewerkt worden en liefst voor de kerst. Succes met de werken, dat het allemaal vlot mag verlopen.

  1. Heidi Berichtauteur

   Dat is nu net de reden waarom ik nog niet mag beginnen slopen: Kerstmis en Oudejaar worden hier georganiseerd. En ja, een half jaar dozen in plaats van kasten, da’s ook niet ideaal natuurlijk…

 3. Hilde

  Dat ‘klinkt als’…reden om te feesten. Je enthousiasme is voelbaar tot hier. Met veel plezier komen lezen. Zo’n moodboard echt wel leuk :-). Ik onthoud ook: een Ikea keuken die 20 jaar is meegegaan (goed om weten) en leve de nieuwe keuken. Veel kook-, eet- en leefplezier ermee gewenst!

  1. Heidi Berichtauteur

   Wij hadden dat eigenlijk nooit verwacht van dat keukentje. Mishandeld door vier zonen, laden die als trapje gebruikt werden, het werkblad soms een podium, en een paar keer overstroming onder de spoelbak of naast de vaatwas: geen probleem. Nu zijn de meeste scharnieren wel vastgezet met extra vijzen, maar de hardhandigheid waarmee de deurtjes gesloten werden kan daar wel iets mee te maken hebben ;). De Ikea keukens van nu zijn allemaal 18mm meubelplaat, dus sowieso al steviger.

 4. madame boerenerf

  Ik heb het een beetje gehad met verbouwen maar ik begrijp je enthousiasme. Plannen maken en moodboards bijhouden is dan ook heel leuk. Hopelijk verloopt alles vlot en dan genieten van de vele opbergruimte

  1. Heidi Berichtauteur

   Wij hebben tussen de eerste verbouwing en nu eerst een paar jaar tuinaanleg gedaan. Maar nu kriebelt het toch weer om verder te werken. Eindelijk alles netjes kunnen opbergen ipv op drie verschillende plaatsen in huis, daar kijk ik nu al naar uit!

 5. Bart

  Haha, zo herkenbaar! Wij hadden indertijd (’98) ook de ‘goedkoopste van Ikea’ in de keuken. Dit met de gedachte ‘als ze het 5 jaar uithoudt is het OK’. We hebben ze vervangen in 2009 en eigenlijk was ze nog in goede staat. Ze heeft dan ook nog ergens anders een 2de leven gekregen. Veel plezier met het breekwerk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s