Plant van de maand – April

Een minuscuul plantje, dat mij al weken vrolijk stemt: ik kies deze maand voor het muurleeuwenbekje, Cymbalaria muralis.

muurleeuwenbekje

Een onkruidje zegt u? Ja, maar helaas kwam dat hier in de buurt nergens voor (propere stoepvegende buren en zo), en stond dat twee jaar geleden ook op de aankooplijst. We plantten enkele toefjes hier en daar, en die deden min of meer wat er verwacht werd: kale plekken bedekken. Hele tapijten groen blad met mini lila bloempjes. Mooi!

In de herfst verdween dat tapijt, en in de winter leken het een massa verdorde draden, die in de lente gegeerd nestmateriaal bleken te zijn. In een mum van tijd was mijne winkel uitverkocht. Ik vreesde voor dat frêle plantje, maar nee hoor: het zaait zich gewillig uit, en zoekt spleten, voegen en gaatjes in plaats van de “goeie grond” van de plantenbak. De plekjes waar een muurleeuwenbekje hoort te groeien dus. Enkele stukken gooide ik achteloos tussen de twee betonnen buizen van Villa Kakelbont, en ook daar gedijt het goed. Op de achtergrond op volgende foto zie je nog zo’n onkruidje: hondsdraf.

muurleeuwenbekje zaait zich uitHet is echt een klein juweeltje, dat dikwijls de meest troosteloze grijze buurten een tikje speelsheid geeft. Dat anderen het onkruid noemen zal mij worst wezen!

Alle links naar andere planten van de maand vind je hier.

 

15 gedachten over “Plant van de maand – April

    1. Heidi Berichtauteur

      De laatste twee weken duikt het overal op. Alleen in de kippenren is het plantje nu helemaal verdwenen. Komt hopelijk weer in orde…

  1. Pingback: Plant van de maand, update | natuurlijk-rijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s