Plant van de maand – Juni

Neenee, geen typfout… een beetje achterstand inhalen, zoals dat elders ook wel eens gebeurt 😉 Juni dus.

Eén favoriet, die ik eerst zelfs niet echt met open armen ontving omdat ik dacht dat het een plant voor “echte” tuiniers zou zijn. Zo mensen die het verzorgen van planten met de paplepel en veel cursussen en clubjes meegekregen hebben. Iets wat niet voor beginners als wij weggelegd is.
Gelukkig is er een Hugo die ons alles uitlegt wat we moeten weten, en ons overtuigde dat iedereen, echt iedereen rozen kan houden. Plant van de maand: de roos!
rozenboog met Mme Alfred CarriereOp de boog die naar de groententuin gaat groeit de klimroos “Mme Alfred Carriere”, dachten we. Een witte roos, die na enkele dagen fijngele meeldraadjes laat zien, en dus een echte insectenlokker. Het gonst en zoemt daar altijd in die struik.
Vorige keer toen Hugo langskwam wist hij mij te vertellen dat de rozenkweker blijkbaar niet de juiste meegegeven heeft. Het labeltje zei wel Mme Alfred Carrière, maar het is volgens hem een andere roos, die hij toen noemde maar die ik niet onthouden heb. Jammer dat je zelfs in de gespecialiseerde rozenkwekerijen zo’n foefelarij tegenkomt. Gelukkig is het wél een mooie roos, en ze doet het goed daar, dus ze mag blijven.
Rosa Mme Alfred Carriere

Aan beide zijden, voor de moestuin staat Rosa “Smarty”, een lichtroze bloem, die heel de zomer (en vorige zachte winters) bloeide. De tint gaat van felroze gesloten bloemknopjes, tot een fijn roze-wit naar het einde van de bloei. Blijkbaar is dit een roos die wel wat beginnersfouten kan hebben, ze wordt ook dikwijls gebruikt in parken en plantsoenen en soms met de bosmaaier gekortwiekt in plaats van zorgvuldig gesnoeid. Ik doe mijn best met stevige handschoenen en snoeischaar, en ben tevreden met het resultaat.Rosa "Smarty"

In de zonnige border staat “Felicia”, de roos die geurt naar mijn kindertijd. Toen verkochten ze bij Avon (bestaat dat eigenlijk nog? ) rozenzeepjes, die een heerlijk parfum hadden. In mijn herinnering exact zoals “Felicia” ruikt. Een half gevulde lichtroze roos.
Rosa "Felicia"
Tenslotte nog een klimroos: eentje die we meekregen uit Hugo’s tuin, en die in onze lijsterbes omhoog mag kruipen. Dit jaar heeft ze gesnapt wat de bedoeling was. Verrassend om enkele weken na de bloei van de boom opnieuw witte bloemen te ontdekken. Een heel elegant, eenvoudig wit roosje, waarvan ik de naam niet ken. Aan deze bloemetjes zie je wel dat aardbei en roos familie zijn. Ondertussen (eind september) staat ze vol oranjeroze bottels.
klimroos in lijsterbes

Vooraan in de nieuwe bloembakken is er misschien ook wel plaats voor een roos. Een miniatuurroos, of een lage soort. Nog even uitkijken.

Alle genomineerde planten van de maand vind je hier.

 

 

13 gedachten over “Plant van de maand – Juni

  1. Menck

    Als je er een klein beetje tijd wil insteken, dan zijn rozen auf fond makkelijk houdbare planten, toch zeker als je voor de ziekteresistente soorten gaat.
    Een aanrader voor je bloembakken: de struikroos Rosa ‘Jacky’s Favorite’ die zelfs behoort tot de ‘Best Select’-rozen. Als je ze na de bloei terugsnoeit (tot op vijf blaadjes, vraag maar eens aan Hugo) dan krijg je geheid een prachtige herbloei.

  2. Wim

    De roos op je foto is volgens mij wel degelijk Mme Alfred Carriere. Ik heb die namelijk ook staan, en deze ziet er helemaal hetzelfde uit.

    1. Heidi Berichtauteur

      Zoveel te beter. Ik weet nog steeds niet wat de andere was die hij noemde, maar ik wil deze zomer wel eens op de kwekerij gaan kijken wat het nu echt is.

      1. Wim

        Wanneer mijn roos in bloei staat, zal ik je wel eens een fotootje doorsturen. Mme Alfred Carriere is wat mij betreft een toproos. Wanneer ze in bloei komt, is het één witte zee van bloemen! prachtig!!!

Plaats een reactie