The wall

…is bij ons een wal. Een takkenwal meerbepaald. Twee jaar geleden begonnen we er aan, omdat we het een tof idee vonden, en als bescherming van de moestuin. Bescherming tegen verloren gemikte voet- en ander ballen.

Zoals dat wel eens meer gaat hier ten huize, werden er zeer impulsief een paar dingen die toen voorhanden waren in de grond gestoken, en ook de veel gehoorde leuze “laat ons voorlopig hier beginnen, we zien wel wat het wordt” werd weer gebruikt.
Enfin, die “dingen die voorhanden waren” worden ook wel verroeste ijzeren staven genoemd. Noma gebruikte ze als tomatensteun, en liever dan ze naar ’t containerpark te doen vonden ze dus een (voorlopige 😉 ) herbestemming in onze tuin. Zo zag het er uit in ’t begin:
takkenwal met dun snoeiafval

takkenwal met verroeste ijzeren staven

Levensgevaarlijk zeg ik u! Ge ziet dat dus amper zitten, zo’n verroeste bruine staaf. De hoogte was ook niet echt aangepast aan spelende kinderen, dus elke keer als er iemand bukte om een bal uit de moestuin (jawel…) te vissen, werd er wel ergens geroepen van “PAS OP VOOR DE IJZERS!”.  Complete rampscenario’s passeerden mijn (ok, I admit, fantasierijke) brein, maar de engelbewaarders deden hier meer dan hun job. Er gebeurden geen ongelukken. Dus stelden we uit…

De takkenwal groeide. Vooral in de hoogte, maar langzamerhand ook in de breedte. Het gewicht van het snoeiafval duwde de ijzeren paaltjes uit mekaar. Dringend tijd voor restauratiewerken dus. Het tuinplan werd getekend, we wisten exact wat we beschikbaar hadden. Even ter info: het veldje waarop al eens een balletje getrapt wordt is niet van ons. In ruil voor onderhoud mogen we het gebruiken van de buren, maar geen “grote” dingen mee doen. De takkenwal is dus eigenlijk ook de scheiding tussen de twee percelen.

We keken uit naar ecologisch verantwoorde palen, en kwamen uit bij kastanjehout. De standaardpalen zijn heel dik, en in onze ogen zelfs te dik om op die plaats nog mooi te zijn, dus kozen we voor gekloofde exemplaren.

De bestaande wal werd zo voorzichtig mogelijk omver getrokken, om eventuele bewoners niet te pletten of doorboren. De ijzers zijn nu definitief richting containerpark verbannen. We spanden een metserskoord, plagden het gras dat onder de takkenwal groeide weg, legden een dikke laag schors, en klopten de palen in de grond.

nieuwe takkenwal in opbouw

De bewoners hielden de renovatie van hun meergezinswoning nauwlettend in’t oog.

kikker kijkt toe

Andere kikker kijkt mee

Achteraf rolden we het kleine hout dat voorheen ook al onderaan lag terug op zijn plaats, en schikten we de grote takken er naast en op. We hielpen de beestjes met de verhuis ( zo’n kikker kan ongelooflijk schril piepen als hij/zij niet akkoord is met een duwtje in de goeie richting!) en wachtten even tot alles goedgekeurd was.

Takkenwal terug bewoond door kikkers

Dan nog even met de grasrijf het stukje van de buren opruimen, en ne keer klinken op ons werk. ’t Is mooier dan tevoren, en een stuk minder gevaarlijk voor onze ogen.

van onder de trampoline

De plaatselijke pers had paparazzi-allures en schoot plaatjes van onder de trampoline. Een groene buik zal zijn deel zijn 😀

7 gedachten over “The wall

 1. natuurlijk-rijk

  Wij hebben ook 2 takkenwallen, heel handig en nuttig voor allerlei beestjes, deze ziet er wel heel netjes uit met hetzelfde soort hout, bij ons is het meer een mik mak. Ik vermoed dat je zelf op de laatste foto staat 😉

  1. Heidi Berichtauteur

   heel veel verschillende soorten hout hoor, maar dankzij drastisch gesnoei bij buren en familie hebben we wel een hoop dikke takken bij mekaar “gesprokkeld”.
   En ja, dat ben ik 🙂

 2. Menck

  Vakkundig opgelost, zoveel is zeker. Betonijzers worden te onzent gebruikt als plantensteun, net omdat ze niet opvallen. Op de top drukken we een uitgeboord kurk ter bescherming van de ogen.
  Knappe foto’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s