Plant van de maand – maart

Narcis, of blauw druifje? Alletwee mooi, maar ook bekend bij velen. Daarom kies ik een andere plant van de maand. Een fragiel wiebelend bloempje, met een sprookjesachtige schoonheid. Dat moet wel met zo’n naam: Elfenbloem, of Epimedium pinnatum ‘Colchicum’.

Bloeiende Epimedium pinnatum Colchicum

Het plantje gedijt uitstekend in de schaduw, en behoudt tijdens de winter zijn blad. Hier staat het in een terrasborder, wat één van de geniale ideeën van Hugo was: onze steenvlakte was veel te groot, we brachten de tuin dichter bij ons huis door enkele stukken verharding te verwijderen en er borders van te maken. Omdat je in de winter toch niet zo veel buiten loopt werden de winterbloeiers dus ook dicht bij het keukenraam voorzien.
Alle “planten van de maand” die hier de revue passeerden kunnen we bewonderen van aan de ontbijttafel.

Dit bloempje stond er bijna niet: ik ben geen fan van geel, dus zeker niet direct aan de achterdeur. Maar kijk, dat is geen lelijk geel, maar eerder een soort crèmekleur, een romig wit. Er werd mij verzekerd dat ik het mooi zou vinden, anders kreeg ik gratis en voor niks een alternatief. ’t Is niet nodig, ’t is echt een beauty.

Het oude blad is voor het grootste gedeelte weggeknipt, of compleet kapot gescharreld door onze kippen. De nieuwe groei kondigt zich overal aan door rode neusjes.

rode neusjesAls die openbarsten komen de bloemknoppen uit, pas later het nieuwe blad.

ontluikende epimedium bloemDe elfenbloem ziet er héél broos en breekbaar uit, maar net door die fijne steeltjes lijkt ze geen last te hebben van de wind van de laatste dagen, ze deint vrolijk mee in alle richtingen. Een ware uitdaging om te fotograferen!

blaadjes in de wind

Na enkele jaren zou de bodem van deze border bedekt moeten zijn. Voorlopig zitten we op schema, de plantjes doen hun best om het gebied te veroveren.

Epimedium pinnatum Colchicum
Ze mogen best nog ergens anders in de tuin groeien, in een andere tint. Keuze genoeg hier op de plantenkwekerij.

5 gedachten over “Plant van de maand – maart

  1. Pingback: Plant van de maand, maart | natuurlijk-rijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s